donderdag 18 augustus 2016

Hockey Goud of Zilver?Deze avond de grote match in Rio: België tegen Argentinië. Voor de redactie GNK een speciale match. We zijn gehuisvest in het land van de vijand! Die vijand is best aangenaam. Geen kwaad woord over Argentinië, of onze koffie komt in gevaar. Onze koffieboy is dan ook de enige die deze middag, avond voor België en Nederland, zal supporteren voor de Leones, zoals de Argentijnse hockeymannen hier genoemd worden. Veldhockey is in het Spaans Hockey de hierba, letterlijk: gras of kruiden hockey. (ook wel 'wiet' maar dat is een ander verhaal).
De Red Lions hebben een mooi tornooi neergezet, meer dan mooi. Sinds de laatste wereldkampioenschappen werd alles op alles gezet op de olympische droom en die komt vandaag uit. Zilver of goud, wat doet het ertoe: de Red Lions zijn voor België reeds toppers!

In de Argentijnse ploeg speelt weliswaar een geheim wapen mee: de kleinzoon van Eddy Merckx. Tot hiertoe heeft hij nog geen speelminuten, maar door een paar kwetsuren kan dat deze avond veranderen. De Leones is een iets oudere ploeg dan de Red Lions. Ervaring hebben ze dan weer meer. Ze zijn sterk in de strafcorners, Juan Saladino is de beste ter wereld om elke strafcorner om te zetten in een goal. Maar wij hebben dan weer de strafste keeper van dit tornooi, Vanasch Vincent. Hij speelt in de Nederlandse competitie en heeft al heel wat ervaring met topmatchen.
Juan Saladino kan de kansen van de Belgen indijken. Een strafcorner wordt vlug gegeven in het hockey en als het steeds een goal wordt, loopt de stand vlug op tot 6 of 10 goals in verschil, zoals we zagen tegen Argentinië/Duitsland oa. Langs de andere kant laten de Belgen zich niet vlug vangen voor een strafcorner. Zij spelen geolied samen en hun kracht is hun beheersing, iets waar de latino's niet zo sterk zijn. Juan wordt in Argentinie ook de bierspeler genoemd, hij is lid van de Quilmes Athletic-club. Quilmes is de bierstad van Argentinië.

Langs de andere kant zijn de Belgen een team met hoofdletter. Zij deelden lief en leed reeds 4 jaar samen, gaven job's studie's en sociaal leven op om samen een hockeyleven te leiden. De bondscoach, Nederlander, is fier op dit team. Hockey is reeds lang een zeer traditionele sport in België, hoewel het nooit doorbrak naar het grote publiek toe. Misschien iets gezelliger om met de familie te bekijken dan het voetbal, dat nu wel over zijn glorie heen is, als je het geld, roem en beruchte VIP sfeer wegneemt.


strafcorner: Een strafcorner (ook wel: corner, korte hoekslag en strafhoekslag genoemd) wordt bij (veld)hockey toegekend na een overtreding van een verdediger in de cirkel of na een zware of opzettelijke overtreding door een verdediger achter de 23-meterlijn, maar buiten de cirkel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten