donderdag 17 december 2015

Spaarzaam is investeren

In Argentinie is het een dag om in de geschiedenisboeken te schrijven. De verkoop van de Amerikaanse dollar wordt weer vrijgelaten. Nu is het spannend afwachten hoeveel de Argentijnse pesos zal devalueren, vandaag. Tegenstaanders schreeuwen moord en brand, een vrije dollar zal de gewone man de strop omleggen. De economie en de industrie en landbouw zijn blij en staan klaar om de slapende productie van het land terug leven in te blazen. Ook in Europa en de rest van de wereld is een manipulatie van de munt een belangrijke ingreep.
De Fed in USA verhoogt de rente na jaren van zeer lage stand. In Europa houden ze de rente nog zeer laag. Hoe zit dat verhaal in elkaar? 

Volgens de economist in de NRC, Bob Homan van ING, is de lage rente een lange termijn verhaal. Hij haalt aan dat er meer gespaard wordt dan geïnvesteerd. Hierdoor volgt automatisch het verhaal van vraag en aanbod. Veel spaargeld, geeft een lage (spaar)rente. 
Hij haalt een paar redenen aan: vergrijzing, een generatie die leerde sparen. Een van de zeven deugden is nog steeds spaarzaam zijn. Economisch niet meer verantwoord. Hoewel, verkeerd geformuleerd: als er een onevenwicht is, valt alles uit de haak. Zo is 'te'veel sparen nooit goed, 'te' veel uitgeven ook niet.
Wat we leren is dat rijken de wereld doen draaien, misschien, maar het zijn wij die toch nog een vinger in de pap te brokken hebben. Lage rente? Doe er iets aan en laat je geld rollen!
lees art nrc


Geen opmerkingen:

Een reactie posten