woensdag 16 december 2015

Een hippie met centen en een bloem in zijn hart

Tompkins is niet meer, de stichter van Esprit is vorige week verdronken tijdens een kanotocht in de bay in het Chileense Patagonië. Hiermee verloor de wereld een hippie miljonair. Hij bezat duizenden hectares in Chili en Argentinië, hij streed tegen onrecht tegen de natuur en dit met ijzeren hand. Douglas Tompkins ontpopte zich van textielbaron tot milieuactivist. 


Zijn controverse filantropie deed geregeld de pers in Chili en Argentinië daveren. Hij sloot zijn eigendommen hermetisch af, zelfs ook voor de lokale bewoners, verschillende indiaanse stammen uit Patagonië. Hij verzorgde het zoetwatergebied als een nationale schatkist en vormde ze om tot Nationale Parken: Monte Leon in Santa Cruz, Argentinië, bijvoorbeeld. Hij zette een paar maanden geleden het protocol in gang om deze natuurparken terug aan de nationale regeringen te geven, zowel in Chili als in Argentinië.
In de jaren 60 verkocht Douglas vanuit zijn leef-VW-camionetje Tshirts met Flower Power motieven. Hij reisde heel Californië rond als rasechte hippie. In 1968 startte hij zijn eerste grote textielbedrijf: The North Face, in San Francisco. Daarna bracht hij de zetel naar Tokyo. In de jaren 70, na de verkoop van North Face, stichtte hij het merk Esprit op. Dit merk groeide uit tot een mul

tinational vertegenwoordigd in 60 landen. Tompkins krijgt een degout van de kapitalistische consument. 'Wij vervuilen zonder ophouden, consumeren zonder inhoudt. Elke dag als ik naar mijn kantoor ga, zien ik er de onzin van in. Ik moet de crisis van het milieu ongedaan maken.' Dat was zijn ontslagzin in de jaren 90 toen hij de natuur introk. 
'Ik zou herinnerd willen worden als een persoon die zijn schulden betaald heeft om op deze planeet te mogen leven,' Hij stierf op 72 jarige leeftijd


Geen opmerkingen:

Een reactie posten