zaterdag 12 december 2015

Open Democratie


We nemen onze eeuw altijd als de belangrijkste. Een eeuw wordt later altijd overzien met zijn belangrijkste punten. De 21ste zou die van de technologie kunnen zijn, die van de genomen kansen, terwijl de voorgaande die van de verloren kans was. De generatie van deze eeuw brengt snelheid in de veranderingen. De Arabische lente, de Occupy Movement, de Piraten Partij, Anonimous.
Het is daarom een normaal gevolg dat de ultime democratie wordt geperfectioneerd via OS, de taal der technologie, open source, gratis en voor iedereen.
Lobbyisten zijn passé, voorbijgestreefd, hun doel niet meer bereikend. Er is een nieuwe generatie die het tussen de soep en de patatten doen met hun duim aan de trigger: the cel-generation.
Een Argentijnse studente Pia Mancini beschrijft de politieke crisis als een crisis van representatie. De politiek vertegenwoordigt haar kiezers niet meer. Ze zijn te geprofesionaliseerd, experten in ...zichzelf, te veel ego, een kwa(a)l van de 20ste eeuw.

Daarom bedacht zij een programma dat je via je gsm kan lobbyen. 'Veel protesten begonnen in landen waar de democratie reeds een vast feit is, toch zijn de mensen er ongelukkig met hun leiders. Het probleem is dat de gekozenen te veraf staan van diegene die ze vertegenwoordigen en het is te moeilijk voor de mensen om hen te bereiken. Om te lobbyen moet je geld hebben, een financieel kanon achter je hebben staan. En met dit nieuwe appje kan iedereen je horen.' Dat is wat Mancini de wereld wil meegeven.
Mancini is studente in sociale en politieke communicatie. Zij starte met Net Democracy foundation een ONG dat wegen onderzoekt om de burgerlijke inspraak te verbeteren via technologie. Democracy OS is het eerste en enige platform voor debats en beinvloeden van een politieke stem. De Mexicaanse regering gebruikt dit platform om aan politiekers de info te geven over wat er leeft in de maatschappij. In Tunesie noemen ze het iWatch om aan de bevolking een sterker stem te geven. Mancini komt uit een Centrum rechts milieu. De conservatieve partij werd overgenomen door de 'zoon van' en de jongeren van de Argentijnse partij UCR, scheurden af tot een Union Celeste y Blanco. Zij werden niet gehoord en vertrappeld. De frustratie die Mancini als jonge politica toen voelde, kanaliseerde zij positief in de OS Democracy. Zij zag als jonge politica dat de partijtop enkel naar zijn kiezers boog als er een verkiezing voor de deur stond. Daarna werd de deur gesloten en hervielen de politiekers in hun oude gewoonte om hun best te doen dat 'burgers' een raar fenomeen was. OS Democracy is ontworpen om de problemen die er leven tussen de burgers dadelijk over te brnegen naar de politieke wereld. Het werkt in drie niveaus: het vergaren van informatie over politieke items, het publieke debat over deze items en als derde de kans om te stemmen op wie voor dit probleem de specifieke oplossing kan geven.
Er zijn nog andere platforms waar dit gedaan wordt: Madison, Loomio, maar het verschil met OS D. is dat het laatste hoger grijpt. 'OS D kan regeringen uit zijn voegen schudden, maar we gebruiken niet de technologie om te zien wat we daarna moeten doen. Het risico dat we een vacuum creeren  waar gevestigde partijen kunnen invallen, is kleiner. Ons doel is dat de open democratie via het internet een open source vorm wordt.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten