donderdag 27 augustus 2015

De kracht van blote voeten

In de voetbalschool in Lier van SK Lierse, voert men al jaren het beleid van het blootvoets voetballen. Het verstevigt het gevoel op de bal, wordt gezegd en het vermindert de agressie tijdens het spelen. Schoppen met je blote voeten doet even pijn bij jou als bij je tegenstanders, wat de gewoonte wegneemt. Kevin De Bruyne is een 'oud-leerling' en wereldwijd een voorbeeld van goede jeugdwerking.
In landen waar Messie en Ronaldhino vandaan komen, wordt vaak op blote voeten gevoetbald. Voetbalschoenen kosten handen vol geld, en is niet voor iedereen weggelegd.
Tijdens de laatste ateliekwedstrijden zien we de kracht van de blote voeten. De Yemeense atleet Abdula Al-Qwabani, 16 jaar, schittert op de Mundial in Pekin, wel als laatste in de 5.000 meter, maar op blote voeten. Naast zijn collega's die duizend-euros-spikes lopen, zet Abdula een mooie tijd neer op zijn gratis blote voetjes.

In 1960 won de etiopische legende Abebe Bikila de marathon in Rome, ook op zijn blote voeten. Bolt is ook op zijn blote voeten begonnen, staat in zijn biografie. Abdula eindigde op 3 minuten van de eerste, hij struikelde ook bijna, maar hield vol en als er een prijs zou zijn van de 5.000 meter op blote voeten, had hij de medaille zeker gekregen.
Het publiek en de pers waren helemaal weg van hem. 'Ik begon een jaar geleden te trainen,' legt Abdula uit 'ik hou ervan om op blote voeten te lopen. Het contact met de aarde, het wegdek, het is een extra dimensie tijdens het lopen.
Al-Qwabani is de enigste vertegenwoordiger van Yemen tijdens deze mundial in Peking. Zijn aspiratie is niet om atleet of superster op de loopbaan te worden, hij wil dokter worden en mensen helpen.

ph.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten