zaterdag 18 juli 2015

Tentententoonstelling, Belgische kunst in Latijns Amerika

The Importance of Being… Panorama de Arte en Bélgica a través de la obra de 40 artistas

Curadora: Sara Alonso Gómez
Director de proyecto: Bruno Devos
17 de julio al 4 de octubre


De voorbereidingen voor deze tentoonstelling startte twee jaar geleden. Samen met Jan De Cock werkte Bruno Devos aan een unieke tentoonstelling die zal reizen van La Habana, Cuba, over Buenos Aires, Argentinie tot Rio, Brazilie. De tentoonstelling is een panorama van de hedendaagse Belgische kunst samengesteld en gekozen door Sara Alonso Gomez, een Cubaanse curator van het Museum van Schone Kunsten in La Habana. Om de tentoonstelling in Buenos Aires van start te kunnen laten gaan, heeft de Belgische ambassade zich enorm ingezet en overwonnen ze al de hindernissen om deze unieke Belgische collectie te kunnen tonen aan het Argentijns kunstminnend publiek. 

Alonso vat het vlot samen: 'Zonder overdrijven is de tentoontstelling 'The importance of Being..' een poging om de hedendaagse Belgische kunst tranversaal in kaart te brengen en waar de geografie een platform is van de expresieve eenheid.'


Er werken 40 artiesten aan mee die 1 ding gemeen hebben: wonen en werken in Belgie. Hierdoor overstijgen deze werken het label van Belgische kunst. Het is een startpunt, om zonder grenzen de geosociale politiek in kleur te brengen. Belgie als centrum van Europa, kijkt de rest van de wereld in de ogen. Problemen van identiteit, relaties en de kracht van herinneringen liggen verscholen in heel wat grensconflicten, tot de kunst zich ermee bezighoudt. 

Artiesten:  Marcel Broodthaers, Chantal Akerman, Francis Alÿs, Charif Benhelima, Guillaume Bijl, Michaël Borremans, Dirk Braeckman, Jacques Charlier, David Claerbout, Leo Copers, Patrick Corillon, Cel Crabeels, Berlinde De Bruyckere, Jan De Cock, Peter de Cupere, Carl De Keyzer, Raoul De Keyser, Edith Dekyndt, Wim, Delvoye, Fred Eerdekens, Jan Fabre, Michel Francois, Kendell Geers, Johan Grimonprez, Marie-Jo Lafontaine, Jacques Lizène, Hans Op de Beeck,, Walter Swennen, Ana Torfs, Pascale Marthine Tayou, Joëlle Tuerlinckx, Philippe Vandenberg, Koen van den Broek, Anne-Mie Van Kerckhoven, Koen Vanmechelen, Lieve Van Stappen, Bruno Vekemans, Angel Vergara Santiago, Ann Veronica Janssens.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten