zaterdag 4 juli 2015

Erwtjes oorlog


Vorig jaar woedde er in België een aardappel oorlog met Pascale Naessens. De patattenlobby namen haar in hun vizier en gaven haar deels de schuld van de neerwaartse verkoop. De patat die ons ooit van de hongersnood redde, gaat nu menig tafel voorbij. De taal van de keuken is geen dode taal. Ze is onderhevig aan tendensen, sociale omwentelingen en  maatschappelijke verschuivingen.
Wat toen in was, passeert nu zelfs Paul Goossens zijn keuken niet meer. Sommigen hebben het er moeilijk mee. Smaken leren is net zoals elk onderwijs, het vraagt een opvoeding. Culinaire cultuur is niet voor iedereen weggelegd.
Clark, een keukenblogster van de NYTimes, schreef vorige week dat  je de Guacamole even goed met wat erwtjes kan maken. 'De guacamole blijft langer vers en een mooie groene kleur' Hiermee zette ze de avocado sector in de VS op zijn kop. Ze was zich van geen kwaad bewust en haalde zelfs het droogte-argument niet boven: avocado's zijn een slachtoffer van de aanhoudende droogte in Californië. Er is dan ook 72 liter water nodig voor de productie van één kilo avocado's, waardoor de prijzen de pan uit rijzen.

De sociale mediastorm woedt door, met reacties als 'rot in de hel!', 'een oorlogsmisdaad' en 'ik zeg mijn abonnement op!'. En ook Republikeins presidentskandidaat Jeb Bush moeide zich. "You don't put peas in guacamole", poneerde hij kort en krachtig. Bleek dat hij het dan toch over één ding eens is met huidig president Barack Obama, die tijdens een Twitter-interview liet weten dat hij zijn guacamole verkiest zonder erwtjes, maar met ui, look en pepertjes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten