dinsdag 30 juni 2015

Kiezen voor Euro en democratie

 Zoals enkele intelligente economisten in eigen land reeds jaren zeggen: 'de regeringen zijn failliet en ze zullen vroeg of laat de rekening aan de burgers presenteren.' Het gebeurde eerst met Ierland, Spanje, ook Portugal kwam in nauwe schoentjes te zitten. Maar zij maakten niet zoveel drama als de Grieken nu doen.

Hebben ze gelijk?De redactie woont al jaren in Argentinie en zag hier al twee keer een failliet passeren. Ween, bleit, en hoongelach voor de rest van de wereld, de Argentijn trok altijd zijn plan. In de straten hoor je hier vaak dat de Grieken hetzelfde zijn als de Argentijnen, niet helemaal waar, Griekenland ligt nog altijd in Europa en de symbiose van de economie weegt daar veel meer door.

Democratie is een bestuursvorm. Het Nederlandse woord stamt af van de Griekse woorden δῆμος (dèmos), "volk" en κρατέω (krateo), "heersen, regeren" en betekent dus letterlijk "volksheerschappij".
Volgens Stiglitz heeft Europa niet eens het geld nodig dat Griekenland schuldig is, het geld zal zelfs gewoon terugvloeien naar een 'nieuw' hulpplan in Griekenland. Spijtig genoeg, volgens Stiglitz, is de Euro uitgegroeid tot een politieke munt. Wat eerst een democratisch hulpmiddel zou moeten zijn, werd een tiran-munt. De nieuwe regering van Griekenland is niet geliefd in de financiele kringen van Europa. Hij zegt zich critisch op tegen de Europese banken, vooral Fransen en Duitsen, diegene die met de grootste koek van het hulpgeld zijn gaan lopen. En daarom loopt hij een beetje in de Euro-weg. 
Als de Grieken gaan stemmen volgende week, is het niet voor de drachma of de euro, wel voor de democratie van de Europese zone. Een belangrijkse beslissing waar ook onze toekomst van af hangt. Aangezien de democratie is uitgevonden in Griekenland, komen we terug naar de wieg... Laten we het van de Grieken alleen afhangen of zijn we indachtig met hen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten