dinsdag 2 juni 2015

De Leeuw van Export, de genomineerden

Aluvision is een gestaag groeiend familiaal bedrijf uit Deinze (Oost-Vlaanderen) met 36 medewerkers die een modulair en ecologisch aluminium systeem voor de standbouw-, interieur- en eventsector ontwikkelt en produceert. Dankzij hun bijzonder sterk gepersonaliseerde ontwerpen en verregaande individuele ondersteuning aan klanten oogsten ze wereldwijd succes in 30 landen. Ca. 82% van de 7,8 miljoen euro omzet kwam in 2014 uit export.

Basalte uit Merelbeke (Oost-Vlaanderen) ontwerpt en fabriceert zeer gewilde designproducten voor diverse domoticatoepassingen. Tijdloos design, edele materialen en gebruiksgemaak staan centraal. De innovatieve kmo met zowat 15 medewerkers rijgt de designawards aan elkaar en wordt internationaal gewaardeerd bij ‘high-end’ klanten in bijna 60 landen. Op een jaaromzet van iets meer dan 4 miljoen euro was export in 2014 goed voor 89% van het totaal. 


Het Hasseltse Zappware (Limburg) was tot 2008 actief op de Vlaamse markt als product- en dienstenleverancier voor lokale operatoren en tv-stations. Daarna specialiseerde het bedrijf zich meer en meer in digitale tv-applicaties voor buitenlandse markten. Met een 30-tal vaste werknemers en een 10-tal contractors werd in 2014 een omzet van 5,9 miljoen euro gerealiseerd, waarvan 82% door export naar tientallen landen wereldwijd.

 De 190 koppen tellende Meulebeekse groep Libeco-Lagae (West-Vlaanderen) maakt al sinds medio 19de eeuw naam met het maken en verkopen van linnen stoffen, zowel voor industriële toepassingen (meubelen, gordijnen, kledij, schildersdoeken) als voor technisch textiel. Een eigen lijn bed-, tafel- en keukenlinnen en interieurdecoratie kent ook internationale faam. 92% van de 38,9 miljoen euro omzet in 2014 werd geëxporteerd naar 65 landen.

Familiebedrijf Pattyn Packing Lines uit Brugge (West-Vlaanderen) ontwerpt en produceert industriële verpakkingsmachines voor bulkproducten, vooral uit de voedingsindustrie. De ‘zakinzetmachine’, ‘doosopzetter’, ‘zaken- en dozensluiter’ komen uit hun creatieve koker en ze oogsten er o.a. dankzij een weloverwogen afzetstrategie internationaal succes mee. Met 66 medewerkers werd in 2014 een omzet van 21,1 miljoen euro gehaald, waarvan 97% zijn weg naar 68 landen wereldwijd vond. 

Sofico uit Zwijnaarde (Oost-Vlaanderen) is een specialist in softwareoplossingen voor autofinanciering, leasing en fleet- en mobiliteitsmanagement. Het gesofisticeerde ERP-pakket Miles stelt financiering- en leasingbedrijven in staat om de volledige levenscyclus van hun contracten efficiënt te beheren. Met zowat 74 medewerkers werd in 2014 een omzet gerealiseerd van 14,6 miljoen euro, waarvan 60% geëxporteerd werd naar een 20-tal landen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten