dinsdag 2 juni 2015

Basta, Niet 1 meer!


Dat is de slogan die zal gescandeerd worden in de mars morgen in Buenos Aires tegen Femocide of vrouwen'massa'moord. Er is een enorme stijging van vrouwenmoorden in Argentinie de laatste maanden, jaar. NiUnaMenos, niet eentje minder, is de actie die gevoerd wordt tegen het moorden van vrouwen omdat ze vrouw zijn.
Deze beweging wordt nu uitgevoerd naar Chili en Uruguay. Het is niet omdat twee van deze landen een vrouwelijke President hebben, dat de vrouwen er meer gerespecteerd worden.

Wel krijgt het familiale geweld meer aandacht.
De beweging 'NiUnaMenos' roept op tot een mars voor het congres, morgen in Buenos Aires. Diezelfde avond wil men in Chili en Uruguay ook een betoging houden.


De hastag #NiUnaMenos is een verzameling van oproepen en verontwaardigingen tegen het geweld tegen de vrouw als zijnde vrouw. Meestal gaat het over uit de hand gelopen gezinsruzies. In het eerste semester van het jaar 2015 werden er 28 vrouwen vermoord in Argentinie, slachtoffers van gezinsruzies. Zij werden vermoord omdat ze de 'vrouw des huizes' waren, uit jaloezie, uit bezitsdrang, uit dronkenschap, uit financiele onmacht, frustraties... De lijst is lang. De presidente van een vrouwenbeweging in Buenos Aires,  zegt dat deze moorden vaak verward worden met passionele moorden, 'maar als je de slachtoffers ziet liggen in het mortuarium, is er weinig passie te bespeuren'.
De stijging is algemeen in Latijns Amerika. Daarom wil de beweging zich mobiliseren in al de Latijnse landen.
De keten van misdaden met gender geweld is angstaanjagend en in stijgende lijn. Femocide is een feit in de landen van Zuid Amerika. De reactie die  #NiUnaMenos oproept is overweldigend. Zowel mannen als vrouwen voelen zich betrokken bij deze misdaden. In Argentinie hebben ze sinds 2009 een wet die het geweld tegen gender beschrijft en harder veroordeeld dan geweld tegen een ander persoon.
 'Wet tot integrale bescherming en tot voorkoming, genezing en verhelpen van gewelddaden tegen vrouwen in het kader van een persoonlijke relatie'.


Het gaat over geweld tegen vrouwen door hun partner, kan zijn: echtgenoot, aanhouder, partner of verloofde. De wet staat zwart op wit in de correctionele wetboeken, maar wordt niet toegepast.  Sinds de ondertekening van deze wet, december 2008, werden 1808 vrouwen het slachtoffer van in deze wet vernoemde misdaad. Niemand werd zwaarder gestraft, noch veroordeeld in het kader van deze wet. Onder druk van NiUnaMenos is er juist vandaag, de dag voor de betoging, na 10 jaar proces, een ex-echtgenoot veroordeeld tot levenslang voor het inhuren van een huurmoordenaar voor zijn ex. NiUnaMenos schreeuwt om een hardere aanpak, het stoppen van deze zware discriminatie.
'De cijfers zijn alarmerend. Elke 30 uur sterft een vrouw in het land als slachtoffer van het gendergeweld,' luidt  het vanuit de organisatie. 'Deze misdaad is steeds meer geweldadiger omdat vele jongens en mannen vergoeilijkt worden. De schuld van Eva... we leven in de 21ste eeuw!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten