donderdag 28 mei 2015

Nieuwe piano van Belgische makelij


Dat de Goednieuwskrant een boontje heeft voor Barenboim, is parate kennis bij ons trouw publiek. Nog even een korte uitleg voor de nieuwkomers onder ons: Barenboim is geboren in Argentinie, woont momenteel in Israel en in Palestina. Hij is een van de enigste mensen op deze planeet die zowel voor Israel als voor Palestina een residentie visum heeft. Zijn orkest van de Vrede en Hoop speelt met Joodse en Arabische muzikanten, vooral afkomstig uit Palestina en Israel.
Tot daar ons boontje. 
Een paar jaar geleden bezocht Barenboim Siena, de Italiaanse kunststad. Daar kreeg hij de kans om op de piano van de Hongaarse componist Franz Listz (1811-1886) te spelen. Sindsdien liet hem het idee niet meer los om ooit zelf een piano te bouwen met de meest perfecte trilling, 'een piano die geluid en de moderne technologie verenigt'. 
Dat idee is nu werkelijkheid geworden en dit in samenwerking met de Belgische pianobouwer Chris Maene. Barenboim presenteerde maandag in de Royal Festival Hall in Londen zijn radikaal nieuwe piano.


'Er zijn grote verschillen in de kwaliteit van het geluid,' legt Barenboim uit. Het grote verschil met de traditionele piano's is de snarenbelijning. In de nieuwe piano lopen de snaren in dezelfde lijn en niet diagonaal. 'De transparantie, kwaliteit en het karakter van elke noot van piano's met rechte snaren is verschillend dan de homogene toon die moderne piano's voortbrengen.' 
Chris Maene wil de piano 'Barenboim' in grote hoeveelheid produceren. Hij is er zeker van dat er vraag voor zal zijn door artiesten die iets meer willen.
Toen Barenboim zich naar Maene wendde met de vraag zijn droompiano te maken, sprak Maene andere fabrikanten aan om er een gezamelijk project van te maken. Zo zou men dan het beste materiaal van elke fabrikant kunnen gebruiken. 'Men staarde zich blind op de Steinway piano's die sinds 1836 hun snaren diagonaal opspannen, nooit is deze manier in vraag gesteld.  Men stelt geen Steinway in vraag. Tot nu...' zegt Chris Maene.
De snaren van de piano van Barenboim lopen niet alleen recht, ook zijn er twee bruggen in de vleugel. Ook de hamertjes zijn speciaal ontworpen door Maene en werden anders opgesteld tov de snaren. 'Ook zijn de pedalen iets anders, maar de transparantie van de tonen van deze piano, vragen niet veel pedaalwerk.' legt de meester pianist Barenboim uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten