vrijdag 3 april 2015

Het nucleaire basisakkoord met Iran

In Teheran was het feest vannacht vanwege het nucleaire basisakkoord dat de zes wereldmachten gisteren met Iran sloten. Onderdeel van de voorlopige afspraken is dat de sancties tegen Iran geleidelijk worden afgebouwd. Iraniërs stapten vrolijk in de auto en dansten op straat. Voor het ministerie van Buitenlandse Zaken ontstond een kleine menigte.

Basisakkoord gesloten

Na meer dan een week van intense gesprekken tussen Iraanse en Amerikaanse, Britse, Russische, Franse, Chinese en Duitse onderhandelaars werd gisteren onder meer afgesproken dat de verrijkingscapaciteit van Iran met twee/derde wordt gereduceerd en dat er de komende 25 jaar inspecties zijn van het Internationaal Atoomenergie Agentschap. Iran heeft altijd beweerd dat het nucleaire programma bedoeld is voor vreedzame doeleinden. Over de details moet nog worden gesproken. Het akkoord wordt eind juni pas definitief.

Het basisakkoord komt de populariteit van president Rohani ten goede. Hij beloofde bij zijn aantreden in 2013 dat de economische situatie van zijn kiezers zou verbeteren. Tot nu toe is er nog niet veel kritiek geweest in Iran op de afspraken. De sancties hebben Iraniërs de afgelopen jaren zwaar getroffen.
meer info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten