woensdag 29 april 2015

Bafici, onafhankelijk filmfestivalDe stad Buenos Aires wemelt van de filmfans. Het hart van elke Argentijn heeft een speciaal filmkamertje. Zij hebben ook de beroemste en beste filmuniversiteit van Latijns Amerika. Bafici is een filmfestival georganiseerd door de stad met een zeer lage drempel. Er is voor iedereen een prijs voorzien. Er zijn doorheen heel de stad twee weken lang gratise voorstellingen, eventen rond film en de creme van de onafhankelijke film wordt uitgenodigd om te spreken voor volle zalen. De pers komt van Mexico tot Chile, van Australie en Oostenrijk, van Yankielandia tot zelfs Belgie. De redactie is dan ook al een goede week op post.
Het sjieke centrum van Recoleta, hartje Buenos Aires, zet zich open voor elke filmfanatiek. Tal van andere eventen worden elders in de stad georganiseerd, nu de internationale pers present is. Daarbij hoorde het eerste concert van dEUS in Latijns Amerika. Juist naast onze deur. De zaal zat vol met Belgen, hier en daar een nieuwsgierige journalist van BAFICI die gratis toegang kregen. Het was een geslaagde avond. Om dEUS te mogen horen in een kleine zaal voor een select publiek, het is eens wat anders dan op een festivalweide.
Ook de gedetailleerde tentoonstelling van Asterix en Obelix in het Culturele Centrum van Recoleta, naast het perscentrum van BAFICI, brengt ons landje in de kijker. Goscinny gaf zijn eerste strip dan ook uit in Belgie.
Ook al brengt Belgie weinig cinema naar Buenos Aires, een gemiste kans, toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en dit zien we in tal van aanwijzingen dat we klein zijn, doch cultuur bij ons met een grote K geschreven wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten