vrijdag 27 februari 2015

Vlees wordt Deens design

Danish Crown, met 22 miljoen slachtingen een grootmacht op de Europese varkensmarkt, bundelt de krachten met het tweede coöperatieve slachthuis dat vanuit Denemarken opereert. Tican is een veel kleinere speler (1,9 miljoen slachtingen) die al een tijdje op zoek was naar een businesspartner. Als de mededingingsautoriteiten het licht op groen zetten – een certitude lijkt dat niet – dan willen beide concerns op gelijke voet samenwerken en geven ze zichzelf twee jaar de tijd om de verschillen die er zijn weg te werken.

"We hadden niet verwacht dat Danish Crown een mogelijke partner was, maar deze fusie is zonder twijfel wel de oplossing waaraan onze leveranciers de voorkeur geven", zegt bestuursvoorzitter Jens Jørgen Henriksen van Tican. De concerns zien wel in dat er bij de mededingingsautoriteiten met de wenkbrauwen zal worden gefronst. Wellicht is het nog maanden wachten op hun beslissing. Tot het zover is, verandert er niets.

Danish Crown heeft voorafgaandelijk advies ingewonnen bij zowel Deense als buitenlandse experts inzake mededinging. Hoewel het slachthuis gegroeid is uit een opeenvolging van fusies en overnames en diverse maten groter is dan Tican ziet Danish Crown toch synergievoordelen in een samenwerking op gelijke voet.
Tican draaide in het boekjaar 2013-2014 een omzet van een kleine 700 miljoen euro en bracht 1,9 miljoen varkens van 277 leveranciers aan de haak. Danish Crown boekte in het jongste volledige boekjaar een elf keer zo grote omzet, namelijk 7,8 miljard euro en slachtte 22 miljoen varkens in Denemarken, Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië en Polen. Het bedrijf telt krap 8.300 coöperatieleden.
Bron: Vilt

Geen opmerkingen:

Een reactie posten