zaterdag 28 februari 2015

't Stad viert zijn huis


Op 27 februari viert het Antwerpse stadhuis zijn 450ste verjaardag. En dat is meteen het startschot van een feestjaar met tentoonstellingen, rondleidingen en andere evenementen. “De wandeling op de buitengaanderij van het stadhuis is één van de hoogtepunten”, zegt stadsgids Rick Phillips.
Rick Philips is de bedenker van de rondleiding ‘450 jaar stadhuis. Een blik in de ziel van een levend monument’. “Speciaal voor dit feestjaar hebben we de rondleiding in het stadhuis in een nieuw kleedje gestoken. We willen meer tonen dan het Schoon Verdiep. Het stadhuis telt immers verschillende verborgen plekjes. En die kan je nu een jaar lang bezoeken.”Gepantserde deuren

Veel wil Phillips nog niet kwijt, maar hij licht een tipje van de sluier. “Het stadhuis telt twee kelders. De grootste kelder fungeert als opslagruimte voor allerlei materiaal. Hier staat ook de kraan voor de fontein van Brabo. Daarnaast heeft het stadhuis ook nog een kluiskelder met gepantserde deuren. Het is deze laatste die we tijdens de rondleiding bezoeken.”

Fantastisch uitzicht

De rondleiding brengt de bezoeker ook naar de derde verdieping. “Die staat momenteel leeg”, weet Phillips. “Vroeger zat hier het stadsarchief. Momenteel is op deze verdieping zo goed als alles verwijderd, waardoor de originele stalen constructie van architect Bourla te zien is. Van hieruit is het een kleine stap naar de buitengaanderij en heb je een fantastisch zicht op de daken van de stad. De wandeling op de buitengaanderij is één van de hoogtepunten tijdens de rondleiding en het feestjaar.”
meer info

Geen opmerkingen:

Een reactie posten