woensdag 4 februari 2015

Nieuwe directeur van Ballet van Vlaanderen

De Antwerpse choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui wordt de nieuwe artistiek directeur van het Ballet van Vlaanderen.Vorig jaar werd artistiek leidster Assis Carreiro nog met onmiddellijke ingang stopgezet, waarna het Ballet van Vlaanderen tijdelijk zonder artistieke leiding zat.
Cherkaoui is geboren en getogen in Antwerpen, heeft een Marokkaanse vader en een Belgische moeder. Hij ging studeren aan P.A.R.T.S., de dansschool van Anne Teresa De Keersmaeker en groeide uit tot een choreograaf met wereldfaam.
Bekijk hier zijn Zero Degrees


Sidi Larbi Cherkaoui maakte in 1999 zijn debuut als choreograaf in Andrew Wale’s Anonymous Society, een hedendaagse muzikale komedie. Sindsdien creëerde hij talloze choreografieën waarmee hij een rist prijzen in de wacht sleepte, waaronder de Fringe First Award en de Total Theatre Award in Edinburgh, de Barclay Theatre Award in Londen, de Special Prize op het BITEF Festival van Belgrado, de Nijinski prijs voor beloftevol choreograaf in Monte Carlo, de Movimentos Award in Wolfsburg en de Helpmann Award in Australië. In 2008 en 2011 onderscheidde het magazine Tanz hem als choreograaf van het jaar. In 2009 kende de Alfred Toepfer Stiftung hem de Kairos Prize toe voor zijn artistieke visie en zijn zoektocht naar culturele dialoog; hij ontving ook de onderscheiding van ‘beste choreograaf ’op de National Dance Awards en die van ‘beste productie van het jaar’ van Ballet Tanz voor Sutra. In 2011 ontving hij samen met Damien Jalet een ‘Olivier Award’ en een ‘Benois De La Danse’ voor Babel(words) en eerde Unesco hem als ‘Young Artist for Intercultural Dialogue between Arab and Western Worlds’. In 2012 won hij de National Dance Award voor Outstanding Performance Male (Modern) voor zijn aandeel in Dunas en kreeg hij de Vlaamse Prijs voor Podiumkunsten.
Hij realiseerde zijn eerste choreografieën als lid van het collectief Les Ballets C. de la B. – Rien de Rien (2000), Foi (2003), Tempus Fugit (2004). Parallel werkte hij mee aan verschillende projecten: Ook (2000) met choreografe Nienke Reehorst in het Theater Stap in Turnhout, D’avant (2002) met Damien Jalet en het gezelschap Sasha Waltz & Guests, en zero zegrees (2005) met Akram Khan.
Sidi Larbi Cherkaoui werkte voor tal van theater- en operahuizen en dansgezelschappen, gaande van Les Ballets de Monte Carlo (In memoriam, 2004, en Mea culpa, 2006), het Grand Théâtre de Genève (Loin, 2005), het Cullberg Ballet in Stockholm (End, 2006), het Royal Danish Ballet (L’Homme de bois, 2007) en De Munt (Apocrifu, 2007) tot Sadler’s Wells in Londen (Sutra, 2008). In De Munt verzorgde hij eveneens de choreografie van de creatie House of the Sleeping Beauties van Kris Defoort. Van 2006 tot en met 2009 was Sidi Larbi Cherkaoui artiest in residentie bij Toneelhuis, waar hij de producties Myth (2007) en Origine (2008) creëerde. Sinds 2008 is hij ook verbonden aan Sadler’s Wells in Londen.
In 2009 creëerde hij zijn eerste Amerikaanse productie, Orbo Novo voor Cedar Lake Contemporary Ballet in New York, evenals verschillende duo’s, Faun en Dunas.
In 2010 lanceerde hij zijn eigen gezelschap, Eastman, in residentie bij deSingel Internationale Kunstcampus, Antwerpen. Babel(words) was de eerste productie binnen Eastman. Datzelfde jaar stond hij in voor de choreografie van Das Rheingold (Wagner) in een regie van Guy Cassiers in het Teatro alla Scala van Milaan en voor het duet Play met Shantala Shivalingappa.
In 2011 maakte hij onder andere Labyrinth voor Het Nationale Ballet (Amsterdam) en TeZukA, een nieuwe grote productie (Eastman, Sadler’s Wells en Bunkamura) rond het universum van mangagrootmeester Osamu Tezuka.
In 2012 ging Puz/zle in première op het Festival van Avignon, een voorstelling met 11 dansers, het Corsicaanse mannenkoor A Filetta, de Libanese zangeres Fadia Tomb El-Hage en de Japanse muzikant Kazunari Abe. Hij verzorgde ook de choreografie voor Anna Karenina, de film van Joe Wright met Keira Knightley en Jude Law.
In de lente van 2013 maakte Cherkaoui o.a. 4D voor Eastman, Boléro (in samenwerking met Damien Jalet en Marina Abramovic) voor het Ballet van de Opera van Parijs en m¡longa, een tangovoorstelling, voor Sadler’s Wells. Eind 2013 is 生长genesis, de nieuwe Eastman productie in première gegaan in Beijing.
 bron: http://www.east-man.be/nl/35/Sidi-Larbi-Cherkaoui

Geen opmerkingen:

Een reactie posten