donderdag 5 februari 2015

Griepje? Drink een thee


De griep is in da house! Overal rondom de Redactie wordt er gesnift en gesnotterd. Mutsen, sjaals, handschoenen, koning Winter bijt in onze neus en we kunnen er alleen lijdzaam onze zakdoek voor bovenhalen. De reclame van de antibiotica teistert de radio. Met gemengde gevoelens luister ik ernaar. Antibiotica is iets wat voorgeschreven moet worden, dokters zullen toch wel weten wanneer zij dat moeten doen. Als sensibiliseringsactie vind ik het niet echt geslaagd. Maar het zij zo, nu de griep rond springt als een jong veulen en ons achterlaat met pijnlijke spieren, hoofd, maag en wat nog meer, is er geen enkel pilletje uitgeslapen genoeg om dit alles te verlichten. Ik schreef bewust niet 'geen kruid tegen gewassen' want juist daar vinden we wel wat kracht, alleen komt het niet in de reclame.
De medicijnmannen van het Westen hebben er nog niet veel op gevonden. De tuin en uw kruidenhoek des te meer. De reclame over al wat  paracetamol en vitamine C noemt, sijpelt uit het scherm. De marketeer is tegenwoordig een beter dokter dan onze eigenste huisarts. Zelfs het placebo effect van de reclame is niet te onderschatten. De middeltjes die daar verschijnen werken beter dan dezelfde die we niet zien of horen op radio en televisie en toch zijn de actieve bestanddelen hetzelfde.
Zoals het alom gekende middel ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Een deftige naam, een geleerde verpakking en niemand vermoedt dat het baby aspirientjes zijn. 

Vorig jaar werd er in Polen door de minister van gezondheid biljoenen euros uitgegeven voor een griepmedicijn. Polen werd toen, net als de rest van de wereld, geteisterd door een 'gevaarlijke' griep. Achteraf bleek dat het medicijn helemaal niet werkzaam was tegen de griep en zelfs totaal nutteloos als remedie. Er is toen 1 minister opgestaan om te vragen aan het farmaceutisch bedrijf om te bewijzen dat het werkte. Minister Ewa Kopacz. Deze vrouw is in populariteit toen enorm gestegen. Toch werd ze door verschillende fronten als belachelijk en opportuniste afgeschilderd. Deze vrouw stelde heel de wereld als voorbeeld. Opkomen tegen de medicijnmannen, het is geen sinecure.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten