zaterdag 7 februari 2015

Afval is goudmijn

We zitten in een wegwerpmaatschappij. Al een tijdje. Tegenwoordig is recycleren in en wordt onze afvalberg zelf een deel van de beurs, bijna. Umicore verdient een deel van zijn grondstoffen terug met lege batterijen, en zo zijn er nog heel wat voorbeelden. Tot Matt Malone kwam, was het niet 1 particulier echt rijk geworden van wat we allemaal weggooien. ‘s Nachts rijdt hij door de stille straten van Austin, Texas. Zijn stopplaatsen zijn de afvalcontainers van winkelcentra. Zijn oog valt meestal op technologische apparaten die voor reparatie niet meer in aanmerking komen. Malone knapt ze op en verkoopt ze op ebay of andere tweedehandssites. Hij verdient er inmiddels meer mee dan met zijn goed betaalde baan bij een ict-bedrijf.
Het begin van zijn strooptochten was eigenlijk uit interesse voor technologie. Om te leren hoe alle apparaten in elkaar zaten. Zijn garage zat vlug boordevol materiaal. Hij besloot een garage sale te houden. Het viel hem op dat mensen niet naar pc's en grote spullen zochten, wel naar kleine dingen zoals printers en scanners. Ook onderdelen verkochten goed.
Malone staat niet alleen met dit bijbaantje. Ook in Zuid-Amerika is dit schering en inslag. Wat anderen weggooien, kan makkelijk hersteld worden, opgepoetst en voila: een printer, scanner of speelcomputers krijgen een nieuw leven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten