donderdag 29 januari 2015

The seventh son is een geschenk uit de hemel

De president van Argentinië, Cristina Kirchner, werd vorige maand meter van een Joodse jongeman, de zevende zoon van het gezin Tawil. Deze wet bestaat sinds de jaren twintig in Argentinië, en werd nu na 100 jaar terug afgestoft en toegepast.
Ook bij ons, België en Nederland, wordt de zevende dochter of de zevende zoon in lijn, zonder geslachtsverandering, als Koninklijk petenkindje ingeschreven. Dit gaat terug naar een zeer lange traditie uit de 17de eeuw. In de eerste doopregisters die men terugvond uit de 16de eeuw, zag men een speciaal merkteken naast elke zevende zoon in rij. Veel informatie is er niet over te vinden. Toch is het duidelijk dat de kerk deze zevende zoon al lang onder zijn vleugels nam. Vanaf de 17de eeuw kwam er een koninklijke bescherming bij. 
In 1920 werd het presidentiële peterschap gestemd bij wet in Argentinië, dit om het folkloristisch bijgeloof in te dijken. Vele migranten van Europa en Joden uit Rusland brachten de gewoonte mee dat de zevende zoon een weerwolf zou worden. Dit is niet helemaal juist, volgens literatuur zou het de zevende zoon van de zevende zoon zijn die speciale krachten krijgt. Om deze kinderen in kaart te brengen, stippelde men in de kerkelijke registers de zevende zoon (dochter) aan om hen en hun nageslacht te kunnen volgen.

De kracht van de zevende zoon is dus een  verwaterde versie. De zevende zoon van de zevende zoon krijgt wel Goddelijke krachten, volgens het boek van Koning David, de stichter van Israel en voorvader van Jezus. David zelf was de zevende zoon van Isai. (1Sam,16:1v, Kron 2:13). In sommige kronieken vindt men dat Jozef ook een 'zevende zoon' zou zijn. Misschien reeds de zevende zoon van een zevende zoon en zijn kind is allom gekend als Jezus.
Goddelijke kracht ligt dichtbij duivelse verleiding. The Seventh son of the Seventh Son is in de literatuur en kunstwereld een ingebakken mythe. Iran Maiden zingt erover en in verschillende boeken wordt het fenomeen beschreven. Deze zonen hebben superpowers en kunnen volgens het boek Ghanbandra enkel gedood worden door een andere zevende zoon van de zevende zoon. Dat lijkt niet zo ver gezocht, het getal zeven is een heilig getal. God schiep de wereld, sterren en planeten in 7 dagen, aartsvader Abraham had zeven zonen en dan heb je nog de zevende hemel. Een zevende zoon als petenkindje nemen, zou misschien jou geluksnummer zijn!

Here they stand brothers them all
All the sons divided they'd fall
Here await the birth of the son
The seventh, the heavenly, the chosen one

Here the birth from an unbroken line
Born the healer the seventh, his time
Unknowingly blessed and as his life unfolds
Slowly unveiling the power he holds

Seventh son of a seventh son
Seventh son of a seventh son
Seventh son of a seventh son

Then they watch the progress he makes
The Good and the Evil which path will he take
Both of them trying to manipulate
The use of his powers before it's too late

Seventh son of a seventh son
Seventh son of a seventh son
Seventh son of a seventh son

Today is born the seventh one
Born of woman the seventh son
And he in turn of a seventh son
He has the power to heal
He has the gift of the second sight
He is the chosen one
So it shall be written
So it shall be done
Songwriters: HARRIS, STEPHEN PERCY
Seventh Son Of A Seventh Son lyrics © Universal Music Publishing Group


Geen opmerkingen:

Een reactie posten