woensdag 21 januari 2015

Sportmensen van het jaar


We houden elk begin van het jaar een eervolle verkiezing over de sportmens van het jaar. Dit jaar was dat in Jamaica niet anders. Ook zij kozen hun meest verdienste sportman/vrouw van 2014. Het werd de boxer Walters Nicolas. De sportvrouw werd de zwemster Ailia Atkinson. Deze twee mensen zijn niet alleen sporters, in hun land zijn het voorbeelden voor de mensen die minder kansen krijgen in het leven.
Alia breekt wereldrecord
De sporters van Jamaica haalden vooral het podium tijdens de Commonwealth Games. Voor Jamaica was het jaar belangrijk omdat deze mensen het land op het internationaal platform zetten.
De zwemster Aila Atkinson was de eerste zwarte zwemster die goud won op de wereldkampioenschappen en de boxer Walters is een kampioen in de vlindergewichtklasse.

De 26jarige Arkinson zette de zwemwereld op zijn kop toen zij in december de 100m borstslag won met het breken van het wereldrecord in Doha. Zij is het voorbeeld van een zeer lange intense en secure training als sportvrouw. Ook als vrouw is Atkinson een voorbeeld voor haar land en haar sport, elegant en sociaal bewogen. Zij gaf een zeer ontroerende speech tijdens de award uitreiking.  'Ik vraag aan mijn mede-atleten dat ze beseffen dat wij niet sporten voor onszelf. Als we een medaille winnen of een goed resultaat neerzetten, leeft heel ons land met ons mee. De kracht van onze populariteit kunnen we sociaal en maatschappelijk omzetten. Minderbedeelden, kinderen, gehandicapten, ons voorbeeld, onze passie en gedrevenheid kan anderen aanzetten beter te leven. Ik vraag daarom aan mijn mede-atleten om zich in te zetten in een sociale sector die hen aanspreekt. In mijn geval zijn de zwemlesprogramma's een middel om kinderen aan te zetten om beter te leren, eens een boek vast te nemen. Dit kan ook geprojecteerd worden naar gezondheidsprojecten, maatschappelijke opbouw en zoveel andere sociale projecten in ons land.'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten