maandag 19 januari 2015

Iran strategisch tegen terrorisme

Ali Akbar Velayati, de voormalige Minister van Buitenlandse zaken van Iran, vindt dat de IS staat ver is teruggedreven en in Irak niet tot ontplooiing kon komen, door de aanhoudende steun van Iran aan de Irakese politie en autoriteiten.
Teheran meldt dat de fundamentalistische groep IS op de rand van de bankroet staat, zowel financieel als maatschappelijk. Zij vinden geen voeling meer in de regio, en krijgen elke minuut meer tegenwerking. In Irak zou deze fundamentalistische groep moeilijk voet aan land krijgen. 'En dit door de inzet van de Irakezen ondersteund door de Iraanse autoriteiten,' meldt Velayati maandag. Maar er zijn ook andere spelers die werken aan een vredesplan, en als eerste prioriteit, een wapenstilstand. Deze oorlog duurt reeds van 2011. Duizenden mensen, kinderen vrouwen en jonge mannen, sneuvelden van honger, wapens en gifaanvallen.

De militaire steun van Teheran is vooral gericht om de ruggegraat van IS in Irak te breken. Troepen van IS willen zich vestigen in Baghdad en Erbil. En dat is al tot twee maal toe verijdeld door militaire tussenkomsten. Syrië zegt dat Saudi Arabië steun geeft aan het terrorisme. Ook geeft Al Mekdad, buitenlandse minister van Syrië, de schuld van het aanhoudend geweld en uitgroei van het terrorisme, aan landen zoals Turkije, de Verenigde Staten, Frankrijk, de Verenigde Staten. Iran zegt dat het zich zal blijven inzetten om het terrorisme in te dijken.
De peacemakers zijn verwoed bezig om een doorbraak te forceren in het conflict. De informatie over financiering door het Westen, wordt met veel verwarring verspreid. Toch gaan de peacemakers verder.
Vandaag is er een onderhandelingsronde in Moskou, tussen Syrië en de oppositie, dit gesteund door de VN. De onderhandelaars zullen eerst met de oppositie van Syrië praten. Daarna zal beslist worden of de officiële regering mee aan de tafel kan zitten. Het zal bijna zeker gaan over de oppositie, vrij van IS partijen. Deze onderhandeling is reeds maanden voorbereid door verschillende autoriteiten, zoals de Russische president, de Minister van Buitenlandse zaken, en de oppositieleider van Syrië, samen met peacemakers. Deze keer zal er in Moscou gepraat worden over de begrenzing van de macht van de President van Syrië en de aanloop naar een nieuwe grondwet en een parlementaire verkiezing.

Sinds 2011 is er veel veranderd. Het conflict begon tussen de presidentiële troepen en de oppositie. Maar langzaam drong de IS tussen deze twee kemphanen. Nu sluiten verschillende oppositiepartijen een akkoord met het Assad Regime (President) om steun te krijgen tegen het geweld en ontwikkeling van het IS terreur in hun regio. De oppositie van Niet-IS is terug naar de officiële partij gegroeid. 
Om het conflict op te lossen is vooral geduld en heel wat diplomatie nodig. De vredesmakers zijn reeds jaren bezig. De parlementaire stemming van de nieuwe grondwet zou een doorbraak kunnen betekenen. Vanaf dan kan men verder bouwen aan stabiliteit en kan Syrië zelf tegen IS vechten met democratische wapens.

Het democratisch opbouw plan houdt in dat het parlement multicultureel wordt samengesteld. Zowel  Sunnis, Shias, Nusayris en andere etnische groepen moeten een plaats krijgen in deze democratie. Zij vormen een front tegen de IS groep. Als landen zoals de Verenigde Staten, Europa, Rusland en als grote bemiddelaar Turkije, zich als een front opstellen als vredesmakers, is er een wapenstilstand zeker in zicht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten