vrijdag 2 januari 2015

Een beetje meer Caraibische vrede

De president Michel Martelly van Haiti heeft een crisis in de Franssprekende Caraiben vermeden. Hij ondertekende een overeenkomst met het Parlement van zijn land. Het akkoord slaat op een consensus dat de nieuwe Eerste Minister, Evans Paul, zijn voorganger vervangt. Laurent Lamothe nam vorige maand ontslag en toen viel het land in een politieke chaos. Er zullen nieuwe verkiezingen komen als de nieuwe verkiezingswet door het huidig parlement wordt goedgekeurd. De bedoeling is dat de senaat zal afgebouwd worden van 30 tot 20 leden.
De oppositie wil de senaat niet verder afbouwen uit schrik dat ze hun 16-leden quorum zouden verliezen. Als dat zou gebeuren kan de President Martelly regeren via decreten en vervalt de democratische controle.
De afbouw is nu uitgesteld tot april voor de Kamer en tot september voor de Senaat. Het zou nu gaan over afvloeiingen. Het nieuwe akkoord heeft de goedkeuring van de internationale politieke steunpilaren van Haiti, zoals de Verenigde Naties en de USA. Het akkoord is een grote stap in de richting van een toenadering van oppositie en de President Martelly, lezen we in kranten van Haiti en omstreken. Een regeringscrisis zou de regio in een politieke chaos storten. In 120 dagen zou nu de verkiezing georganiseerd worden. De Eerste Minister Lamothe was afgetreden onder druk van de oppositie en volgens media bronnen zou President Martelly zijn verantwoordelijkheid genomen hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten