vrijdag 7 november 2014

Werken loont, van begin tot einde


Het was in de jaren 80, een kleine man komt de apotheek binnen en laat een potje creme zien. 'Dit is mijn product en het is ideaal om te maseren, droge en doorliggende huid te verzorgen. Bij kinesisten heb ik succes omdat het niet te snel opdroogt en toch niet vet is: Omega Pharma: Dermalex!
Als je deze lotion wil kopen, moet je eerst een aandeel kopen in mijn bedrijfje.'

 
Een paar maanden later kwam hij terug met 1 lotiontje meer, een jaar later werd hij vervangen door een handelsreiziger en was het gamma van Omega Pharma stevig uitgebreid. En vandaag verkoopt hij zijn bedrijfje voor 3.6 miljard euro, na heel wat werk en een uitgedachte strategie.
Marc Coucke  "Historisch moment. Fier en gelukkig!". 

 
Hij zal in het directiecomite zetelen van Perrigo, de koper. Het overnamebedrag bestaat uit 2,48 miljard euro voor de aandelen van het bedrijf met zetel in het Oost-Vlaamse Nazareth, en de overname van 1,1 miljard euro schuld. Coucke krijgt een uitvoerende rol bij het bedrijf en wordt voor een deel in Perrigo-aandelen uitbetaald. Van de 2,48 miljard euro wordt 25 procent uitbetaald in aandelen Perrigo, die alle naar Coucke gaan. De resterende 75 procent betaalt het bedrijf cash.

Omdat in de - ingewikkelde - aandeelhoudersstructuur van Omega Pharma, Marc Coucke via zijn familiale venootschap Alychlo net geen 50 procent in handen heeft, zal de zakenman bijgevolg voor een waarde van zowat 620 miljoen euro aandelen krijgen, en voor ongeveer 620 miljoen euro cash. De resterende 1,24 miljard euro gaat naar de andere partners, zij krijgen alles cash. Het gaat in hoofdzaak om het investeringsfonds Waterland, dat indirect bijna 62 procent van Omega Pharma in handen heeft.

Beide partijen verwachten de deal in het eerste kwartaal van 2015 rond te hebben.

Perrigo

Perrigo is een gevestigde waarde in de farmasector. De laatste jaren groeide het bedrijf zelfs uit tot de grootste producent van voorschriftvrije geneesmiddelen onder het huismerk van distributeurs ter wereld.

Met de overname van Omega Pharma wil het bedrijf zijn aanwezigheid op de Europese markt versterken. Omega Pharma wordt daarbij hun Europese hub. Op die manier zou Marc Coucke toch nog aan het hoofd van zijn overgenomen bedrijf kunnen blijven staan.

Met de overname van Omega Pharma wordt Perrigo nu distributeur van bekende merken als Bergasol, Biodermal, Biover, Prevalin, Restiva en XL-S Medical.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten