zondag 2 november 2014

Vrouwelijk beton

Na een vreselijke natuurramp in Pakistan is er toch goed nieuws. Een architecte zet er een project op dat 36.000 huizen zou moeten vervangen na een tsunamie en aardbeving. Sinds 2010 volgt de ene natuurramp na de andere in dat land. De huizen zijn opgewassen tegen de gewone aardbevingen, maar niet tegen de zware tol die de natuur de laatste 5 jaar eist. De tijdelijke behuizing van de hulporganisaties zijn ook niet sterk en worden steeds opnieuw verwoest.Yasmeen Lari is de eerste Pakistanese vrouwelijke archticte. Zij zag met lede ogen aan dat de hulpbehuizing steeds weer verwoest werd en benadrukte bij de internationale organisaties enkele basisregel;

Gebruik lokaal bouwmateriaal en kijk naar de traditionele manier van bouwenHuizen die werden opgetrokken in bamboo, verstevigd met leem, blijken beter bestand te zijn dan de ingevoerde internationale prefab huizen. De lokale bevolking kan hieraan meehelpen en hoeft niet hulpeloos langs de kant te staan, ook een ondersteuning na rampen. Zij ging met de hulporganisaties praten en onderstreepte de rol van de architect bij humanitaire hulp. 

'Benader de mensen na een ramp niet als slachtoffers, maar als nuttige handlangers in de hulplijn. Waardigheid is een sterk cement.'

Lari was als eerste vrouwelijke architecte in Pakistan een  beroemde bouwmeester. Zij zette wolkenkrabbers van gewapend beton en staal voor de Pakistani State Oil Company. Na de ramp in 2005, draaide ze haar rug naar al de technologie van de 21ste eeuw en bestudeerde de traditionele technologie om huizen weerbaar te maken tegen overstromingen en aardbevingen. In 2013 ging ze naar Sindh om te zien of haar huizen er nog stonden en reisde ze naar Awaran om de mensen daar te helpen na de aardbeving.

Nu werkt Lari voor de Heritage Foundation in Moak Sharif. Dit centrum is door haar gebouwd en gedoopt tot een vrouwen centrum waar onderwijs en medische hulp wordt gegeven aan kinderen en vrouwen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten