donderdag 6 november 2014

Vlaamse kamerheren aan het Spaanse hof

Het Spaanse hof zit vol Vlaamse invloeden. Van de primitieven zoals Jan van Vlaanderen (Juan de Flandes) tot Sittow en Jan van Eyck vonden hun plaats bij de Spaanse koningen. Maar er was ook plaats voor Vlaamse boeren en schaatsers.
Filips II was de strenge ongenaakbare Spaanse vorst die heel de Nederlanden liet daveren onder Alva. Als zoon van Karel V, de Vlaamse Spaanse koning, liet hij de Nederlanden helemaal vallen. Ook in eigen land werd hij als kil en ongenaakbaar bestempeld. Toch zat er iets van vrolijkheid in deze granieten vorst. Dat kon de Vlaamse Jehan Lhermite uit Antwerpen aan de lijve ondervinden.

Deze jonge zoon van een Antwerps raadsheer trok erop uit naar Spanje. Aan het Spaanse hof vond je de beste jobjes. Hij kwam in de zomer toe in Madrid, en wilde dadelijk een job aan het hof. Maar door de zomerse hitte was de koning, Filip II, met zijn gezin naar zijn zomers paleis getrokken om afkoeling te zoeken. Pas in de winter kwam hij terug naar Madrid. 

Het was Kerst, 1587, een ijskoude winter. De koning komt terug naar zijn paleis in Madrid. Lhermite is bij de weinigen die gebleven zijn om een hofjob af te smeken aan de koning. De rest van de premiejagers waren weggevlucht voor de ijs koude greep van de winter. De vijvers van de paleistuinen zijn bedekt met een dik laag ijs. Lhermite heeft uit Antwerpen zijn schaatsen meegebracht. Samen met wat Hollanders trekken ze baantjes op de vijver.  Koning Filip en zijn gezelschap zijn nieuwsgierig en komen kijken naar deze rare 'sport'. Jehan is de beste schaatser, hij maakt wat acrobatische sprongen en een sprintje met Margreet Walix uit Edam. De koning vermaakt zich kostelijk en neemt hen aan om hem te leren schaatsen.

Jehan zit vol ambitie. Hij moet vooral voorkomen dat de koning te weten komt dat hij uit de arme rebelse provincie : De Nederlanden, afkomstig is. Hij gooit zich met volle overgave op de Spaanse taal en gewoonten. In 1590 wordt hij assistent-kamerheer van Filip. Lhermite wint meer en meer het vertrouwen van de koning. Hij organiseert zelfs een verkleed bal waar hij als Vlaamse boer met vlegel verschijnt. Het doet Filips II denken aan zijn jeugd in Vlaanderen met zijn familie. Als Filips II sterft, krijgt Lhermite voor zijn trouwe dienst een rijkelijke beloning en wordt hij tot ridder geslagen.

Lhermite laat ons een prachtig boek na met impressies, beschrijvingen en anecdotes van het Spaanse hof, bekeken door een Belg in de 16de eeuw. Dit boek is geillustreert met tekeningen van de koninklijke tuinen en paleizen. Zo krijgen we ook een inzicht over de verzorging van de jicht van Filips II en zijn speciale zetel waarin hij de pijn kon verdragen.

Passatiempos de Jehan Lhermite
ISBN 10: 84-9744-035-8


Geen opmerkingen:

Een reactie posten