maandag 24 november 2014

De wereld veranderen? Begint bij het onderwijs

Aangezien 1 foto meer zegt dan 1000 woorden, volgt nu een stripverhaal.


Een school in Indie onder een brug
In Indie startte Rajesh Kumar Sharma een vrije school onder een metrobrug. Kinderen die uit het schoolsysteem vallen, kunnen bij Rajesh terecht.
Elke werkdag worden er twee uur les gegeven. Sharma gaat na zijn job, in een supermarkt, naar de brug waar hij de kinderen die er samenkomen, les geeft en een kans geeft om samen te studeren, debateren en te lezen.

Ik moet niet veel moeite doen om orde en tucht te houden in de klas. De kinderen zitten al klaar voor ik kom. Nu , na vier jaar, hebben we een net van leraars en financiering voor schoolmateriaal.
De school stoomt de kinderen klaar om naar de officiele scholen te gaan. Sharma begon met 140 studenten en na 1 jaar zitten er al 70 in het normale onderwijssysteem. "Onze leraar vertelde ons dat armoede geen excuus is om je geest te laten inslapen. We moeten onze blik verruimen en dat kan je enkel door het onderwijs," zegt Abhishek, 15 en een voorbeeld student van de school.


Laxmi Chandra, is een wetenschapsstudent en helpt Sharma. 'Ik neem nooit aanwezigheidslijsten bij, de kinderen komen stipt en als er eentje afwezig is, vertellen de anderen wat er gebeurd is. Als het door ziekte is of een familie dispuut, ga ik even bij de student langs. De kinderen hangen aan je lippen, het is een mindopener om hier les te geven'
Sharma zegt dat het niet alleen hartverwarmend is hoe de kinderen leren, zij veranderen ook van levenshouding. Ze zetten andere kinderen aan om naar school te komen, organiseren zich om een uniform te maken met alles wat ze vinden op de straat.' 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten