zondag 23 november 2014

Dader versus slachtoffer

Het strafsysteem van criminele daad = straf, werkt al een tijdje niet meer. De gevangenissen lopen vol, het kost de maatschappij handen vol geld en de positieve resultaten blijven uit. Er zijn alternatieve systemen, zoals in Finland waar gevangenissen geen tralies hebben, en waar gevangenen worden ondergedompeld in een verantwoordelijkheidsbad. In Nederland gaan ook andere stemmen op: zij willen een gesprek organiseren tussen dader en slachtoffer. De PVDA (NL) denken dat dit heel wat narigheid en conflictsituaties kunnen oplossen.
PvdA wil de positie van het slachtoffer zo verbeteren. Bij het systeem: gevangenisstraf, wordt het slachtoffer vaak in de kou gezet. Een straf voor de dader is niet altijd een voldoening voor slachtoffers die met de schade blijven zitten, moreel emotioneel en economisch. 'Je wilt niet jaar in jaar uit met je hart in je keel doorlopen als je de man ziet die je mishandeld heeft,' zegt Recourt van de PvdA nog. Een gesprek kan deze frustraties proderen af te ronden en kan een slachtoffer, mist zijn wederwoord, makkelijker de zaak afsluiten.


Hoewel in elke fase van het strafprocesrecht naar herstelbemiddeling kan worden verwezen, kan het volgens de PvdA het beste zo vroeg mogelijk gebeuren. Als het succesvol is volgens slachtoffer, verdachte en Openbaar Ministerie, heeft dit mogelijk invloed op de uitkomst van de strafzaak.

'Mediation' in het strafrecht moet volgens de PvdA standaard overal worden aangeboden. „Een oplossing die gedragen wordt door slachtoffer en dader maakt beider levens beter en voorkomt dat het conflict doorettert en herhaling. En het brengt het strafrecht weer terug waar het ooit begonnen is: als instrument om dader het onrecht aan het slachtoffer te laten herstellen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten