dinsdag 25 november 2014

Beweeg op kantoor

Zitten is lijden, voor lijf en leden. Een kantoorjob is een risico beroep. Onze koffieboy ziet dit al langer in en, steeds bezorgd over onze gezondheid, schafte hij het brengen van koffie al een tijdje af. Hij dwingt ons om tot hem te komen. De chef-redacteur trad met hem in onderhandeling. De tijd die verloren gaat, zit hem niet alleen in het gaan halen van de koffie, maar het 'even' staan praten rond de koffiezet.

De redacteur 'uitstekend nieuws' neemt het op voor heel de redactie. Deze praatjes zijn geen praatjes voor de vaak, het is altijd werk gerelateerd. De meeste gespreken rond de koffiezet zijn positief, en in het kader van het Goede Nieuws. Negatieve roddel is zelden te horen en de mensen kunnen hun benen even strekken. 

Dat laatste is volgens IDEWE Leuven van levensbelang. Er is bewezen dat we veel te weinig bewegen op kantoor. We zitten heel de dag, minstens 8 uur, aan onze bureau, daarna in de wagen in de file en thuis op de sofa. Wie dan de boodschappen doet, host van hier en naar daar om de kinderen te gaan halen en rechtstaat op het traject trein-tram-bus, is niet bekend in Leuven. Toch zitten de bussen, trams en treinen overvol 's morgens en 's avonds. Diegene die daar echt 'zitten', zijn in de minderheid. Ook op kantoor is het zelden dat er 8 uur wordt 'gezeten'. Er is altijd wel een papier dat juist buiten handbereik ligt, de wandelingen naar het toilet en nu bij de redactie bijvoorbeeld, naar de koffiezet, de rookpauze beneden aan de ingang van het gebouw en de middagpauze met onze sandwiches in het park. Toch wel wat kilometervreters, zou ik zeggen.Niet genoeg, vindt Veerle Hermans van IDEWE, die de gevolgen op de gezondheidsuitgave te zwaar vindt als we blijven zitten zoals we vandaag zitten. De nadelen van zittend werk zijn al lang bekend. Men dacht tot hiertoe dat het volstond om kantoorwerkers zo goed mogelijk te laten zitten, in een houding die niet belastend is voor het lichaam, maar het gaat vooral over de sedatieve houding van ons hart en de bloedvaten die hierdoor te weinig pompen per dag. Even trotten, een loopband of een fiets op kantoor, zou het leven van de bedienden kunnen rekken.

'Zitten en sedatief leven zonder beweging is bijna zo slecht als roken,' beweert men. Per uur dat we zitten, hebben we 2% meer kans op sterfte. Als we meer dan 7 uur per dag zitten, wordt dat zelfs 5%. En als al de mensen sterven voor ze de pensioensleeftijd gehaald hebben, is dat misschien wel goed voor de schatkist op eerste gezicht, toch een aderlater voor het % van de actieve bevolking, zij die het pensioen moeten opbrengen voor de vergrijzende maatschappij. 
JA


NEE
Twee uur sporten, weegt niet op tegen 7 uur zitten. Deze 7 uur per dag moeten echt naar beneden, vindt IDEWE. Er zijn reeds initiatieven zoals de zitbal die kleine bewegingen maken terwijl we zitten, er zijn mensen die de trap nemen als ze onder het 10 verdiep werken, en er zijn kantoren die staantafels hebben tijdens de vergaderingen. 
Veerle geeft nog tips:
zet de printer achteraan op kantoor en laat de lift geregeld links liggen. Parkeer je wagen aan het begin van de parking of op de parking van het kantoor next door. Zodat je begint met een fikse wandeling, haal geregeld een glas water, door veel te drinken moet je vaker naar toilet, dat is een dubbel resultaat. Ga eens koffie halen voor je collega, zodat je twee keer naar de koffiezet loopt. 
Onze koffieboy voelt zich gesteund door het artikel van IDEWE en is niet van plan om zijn actie stop te zetten. Alleen is nu de vraag... wat zal hij doen nu hij de koffie niet meer rondbrengt, en 7 uur op zijn ...krent ZIT.
Vandaar enkele tips voor hem:
Kom vrolijk met de fiets naar het werk

Neem de trap als het kan ook al is het hoog en moeilijk en ben je net 5 minuten bijna te laat.Hang een koord in het kantoor

Speel een partijtje tijdens de schaf
Zet een loopband aan de pc

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten