dinsdag 14 oktober 2014

Van os naar bos

Klimaatsverandering, het gonst ons rond de oren. Tropische stormen in Europa, overstromingen in droge gebieden, droogte in de natte pampas. De wereld staat op zijn kop en iedereen zoekt een oplossing of een schuldige. 
In Europa kunnen ze weinig doen, alles is volgebouwd en de industrie doet zijn best om uitstoot en vervuiling tegen te gaan. Noord-Amerika komt langzaam op gang. Ze zien bij elke hevige storm na Katrina, de noodzaak ervan in. China is nog een hotspot en Rusland beweegt ook niet veel. In Latijns Amerika willen ze niet de schuld krijgen maar zien ze wel met lede ogen de ontbossing aan. 
Zij wijzen hun vinger naar de multinationals die meestal van Amerikaans- of Europese afkomst zijn.
Na de Inconvenient Truth van Al Gore, kwam er in latijns Amerika wat op gang. Ze zagen brood in de bosbeurzen. In Argentinie schakelden enkele boeren in het Noorden van het land, waar het te warm is voor vele runderen, overgeschakeld van veeboer naar bosboer. 
Bossen worden goed beheerd en niet gekapt en aangeplant. De bossen worden in kaart gebracht en op de CO2 beurs gezet. Hier kunnen landen of bedrijven die niet aan de CO2 norm geraken, boscertificaten kopen. Van dit geld wordt dan de subsidies voor het bosbeheer betaald. 
In Colombia komt de regering in actie om hetzelfde voor elkaar te krijgen. Veeboeren omscholen tot bosbouwers, het is een haalbare kaart.


Het overschakelen van veehouderijen naar bosteelt is een goedkope manier om de klimaatverandering tegen te gaan en bedreigde diersoorten te beschermen. Dat stelt een studie verschenen in het tijdschrift Nature Climate Change.

Klimaatverandering stoppen

"Door een emissiehandel te genereren, doen de boeren financieel voordeel en kunnen significante hoeveelheden CO2 aan de atmosfeer onttrokken worden tegen minimale kosten. Het is een win-winstituatie", zegt hoofdonderzoeker James Gilroy van de Universiteit van East Anglia.
"Als we geld vinden om hierin te investeren, kan dit een belangrijk mechanisme zijn om de klimaatverandering te stoppen en een aantal van de meest bedreigde diersoorten ter wereld te beschermen", zegt David Edwards van de Universiteit van Sheffield. "De economische voordelen van rundveehouderij zijn minimaal. Beter is het om hun land voor 30 jaar te huren en hen te betalen voor het opslaan van koolstof. "



Geen opmerkingen:

Een reactie posten