dinsdag 14 oktober 2014

Paisley, een lieve Premier, is niet meer

Er zijn mensen die ons bijblijven, mensen die een stempel drukken op de geschiedenis van onze planeet. Nobelprijzen helpen erbij, maar er zijn ook mensen die nooit deze erkenning gekregen hebben die toch hun steentje hebben gelegd in de rivier van het leven.
Ian Paisley, de protestante Noord Ierse leider is niet meer. Hij stierf op 88 jarige leeftijd. Zijn bewogen leven leert ons dat vrede een proces is van vallen en opstaan, van op de tafel slaan en je eisen laten respecteren.
Hij bracht, samen met zijn voormalige aartsvijand de katholieken, vrede in de rumoerige Engelse provincie. Hij weigerde om aan de onderhandelsingstafel te zitten met de katholieke Finn, tot de IRA al zijn wapens had ingeleverd of vernietigd. En hij slaagde erin.
Paisley werd ook wel eens Dr No genoemd, zijn NEE bracht op het einde een YES voor iedereen. Hij bewees dat van een Nee naar een Ja gaan, geen gezichtsverlies is. Hoe cool is da?

Paisley was de enige die echt bruggen sloeg tussen de protestante politieke wereld en de katholieke kerk en Ierse nationalisten. Door vriend en vijand werd hij bestempelt als pro-Engels, pro-vakbond, maar ook als echte positieve denker. De grote tegenstanders, McGuinness en Finn, groeiden uit tot vrienden, Respectvolle vijanden zijn mensen die diep aan je hart liggen, zei Peasley.
Hij stierf met de Engelse titel voor zijn naam: Lord Bannside, verwijsend naar de rivier die Noord Ierland verdeelt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten