zaterdag 13 september 2014

Stappen op het ritme van swappen


Mensen die plots stiltaan voor je voeten en heel je stapritme overhoop halen, en dit om een gsm boven te halen die net trilde. Mensen die je voor je even in het oog moeten houden anders lopen ze je gewoon overhoop met hun neus tegen het scherm. We kennen het allemaal en af en toe zijn we er zelf ook mee bezig. Chatten, teksten, swappen, whatsappen op de stoep. In Engeland kwam het idee al eens bovendrijven om de stoep in te delen in stroken. In de historische centra van onze steden en in Frankrijk bijvoorbeeld, kan ik het me niet indenken, Ieder zijn steen dan? Er zou, volgens de Engelse psycholoog Adrian Raine, een strook moeten komen voor paraplugangers, volledig mee akkoord, en eentje voor mobile telefoongangers. Die paraplu mensen kennen er ook wat van. Als het regent zijn zij het die dicht tegen de huizen lopen om onderdak te hebben en dragen ze hun paraplu een beetje voor hun gezichtsveld en priemen hun weg door het volk. Daar kennen ze in Argentinie ook wat van.
De telefoonteksters zijn ook hinderlijk, maar wat dan met de kinderwagenmensen, de winkelende mensen die te pas en te onpas voor een etalage blijven staan en heel je ritme uit de pas halen?
De redactie ijvert voor meer geduld met elkaar. We kunnen onze medemensen toch niet in hokjes blijven stoppen. In China, en die zijn met veel, hebben we er toch maar korte metten mee gemaakt: daar hebben ze een voetpadstrook ingevoerd voor gsm-gebruikers.

Raine bedacht niet alleen drie stroken aangepast aan het ritme en de snelheid van wandelen op een voetpad, hij bedacht ook een boetesysteem. 

De eerste strook is voor snelwandelaars. De tweede strook voor gemiddelde voetganger, de derde is de trage strook. Wie meer dan 10 sec voor een opstopping zorgt en niet doorschuift naar de trage strook, kan beboet worden door voetpadbewakers, een nieuwe job die we daarmee creeren.'

Gelukkig kan je op de eerste strook geen snelheidsovertredingen doen, nog niet...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten