vrijdag 12 september 2014

Mensenrechten in Chili winnen veld


In juli 2014 vroeg de UNO aan Chili om in het kader van de Mensenrechten, de wet der Amnestie af te schaffen, zodat er geen enkele misdaad tegen de mensheid ongestraft kan blijven. Net zoals in Brazilie, heeft Chili een Amnestiewet die de dictators en de militairen van de periode '70/80 en later, in geval van Chili, ongestraft weggeraken met de folteringen, ontvoeringen en illegale executies die zij uitgevoerd hebben onder Pinochet en de militaire junta.
In Argentinie is deze wet er nooit gekomen. Zij werken reeds enkele jaren aan de bestraffing van militairen , ex militairen en ex ministers en actores van misdaden tegen de mensheid van de jaren van de militairen. 
De afschaffing of veranderen van de wet in Chili wordt nu doorgenomen in het Parlement. De Presidente Bachelet vraagt om er ernstig werk van te maken.

De Chileense delegatie, olv Edgardo Riveros, zegt dat ze in specifieke dossiers, deze wet niet meer toepassen. En dit onder druk van het Corte Interamericana de Justicia, CIJ, Hoog gerechtshof Interamericana voor de Rechten van de Mens, is, in bepaalde dossiers, de wet opgeheven.
Nu het Parlement zich zal buigen over de wet, is een goed teken voor de democratie die in Chili nog zeer jong is. 
Het zijn vooral de mensen rond Generaal Augusto Pinochet die in de kijker komen door de afschaffing van deze wet. Ook de buurlanden, vooral Argentinie, heeft bepaalde dossiers lopen waar de militairen van beide landen samenwerkten tijdens folteringen en ontvoeringen en de verkoop van baby's die in gevangenschap der ouders, geboren zijn. De periode loopt van 1973 tot 1990, in geval van Pinochet.
Ook de indiaanse bevolking in Chili is blij met dit initiatief. Zij ondervinden nog steeds problemen om bepaalde misdaden tegen hun bevolkingsgroep aan te kaarten door deze wet. Vooral de Mapuches vragen reeds van 2009 om het recht van hun land terug te geven en de autoriteiten die het fiscaliseerden te straffen. Dit dossier is al jaren geblokkeerd. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten