maandag 18 augustus 2014

Wikirusia


Lila Tretikov werd geboren in Rusland. In de jaren '80 omarmde ze de Glasnost en met deze nieuwe vrijheden kon de briljante piepjonge studente, Tretikov, van Moskou naar New York verhuizen. Daar werkte ze eerst als dienster om het Engels onder de knie te krijgen en haar laatste jaar secundair af te ronden. Toen ze 18 werd, begon ze informatica te studeren en werkte met de 'open source' software om websites te bouwen. Dit jaar in mei, is Lila de Executive Director van een van de 5 grootste websites van de wereld: Wikipedia. 
'De enigste vorm om onze samenleving te verbeteren is om in proportie vrije toegang te geven tot informatie, om opleiding, onderwijs en cultuur te verspreiden.' Dat is haar lijfspreuk. 'In plaats van deze vrije toegang te verbeteren, maken we dezelfde fout als onze grootouders: geisoleerd leven en het geheim van de kennis met onze ziel verdedigen. Tretikov is nu 36 jaar. Haar ambitie met Wikipedia klinkt eindeloos. 


Als buitenlander en zeker als Russische, valt Lila niet bij iedereen in goede aarde bij Wikipedia. Deze site werkt met meer dan 3.000 vaste vrijwilligers en zij apprecieren het niet zo goed dat het Engels van Lila niet perfect klinkt. Ook betwijfelen sommigen dat ze onafhankelijk zal handelen met de open source encyclopedie, aangezien haar partner de ontwikkelaar Will Sinclair is, een gedreven zakenman.
'Ik neem mijn eigen beslissingen,' zegt Tretikov, 'Het winnen van ieders vertrouwen is voor mij een uitdaging en geen obstakel. Ik respecteer elk van de vrijwilligers die al jaren trouw aan deze site werken. De diversiteit van deze schrijvers en onderzoekers is de kracht van Wikipedia, maar wel een probleem om iedereen op 1 lijn te krijgen. En dat hoeft ook niet, alleen moet er wel vertrouwen zijn in de top, en daar wil ik voor vechten.'
Ook het aantal vrouwelijke schrijvers opkrikken is een missie van Lila. Tot op heden zijn de vrouwelijke vrijwilligers gesteld op 15%. 'Onze missie is om de barrieres naar beneden te krijgen om Wikipedia de gebruiken en te vormen. Ons hoofddoel is educatie, en hoe meer deze open staat voor verschillende meningen, hoe meer waarde er aan educatie kan gegeven worden.'

Er zijn ook financiele uitdagingen voor Lila. Wikipedia is totaal gratis en heeft een werkingskapitaal nodig van 29 miljoen dollar per jaar. Zij handen volledig af van subsidies en donaties. De vorige CEO Sue Gardner kreeg de donaties opgekrikt van 4 tot 45 miljoen dollar per jaar. De kracht van Wikipedia is niet meer weg te denken uit het internet. Ook al wordt het zwaar bekritiseerd, de juistheid van het geschreven woord, moet je overal en altijd checken, niet alleen bij Wikipedia. 500 miljoen mensen per maand, gebruiken de site. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten