maandag 18 augustus 2014

Moet er nog zand zijn?

Overstromingsgevaar is in Belgie geen ver van ons bedshow meer. Dit jaar, net als vorig jaar, zijn er weer grote gebieden van Belgie getroffen door wateroverlast. Water, vuur, wind, aarde of slijk, het zijn de vier natuurelementen die in te grote hoeveelheid evenveel schade kunnen aanrichten.

De Vlaamse regering bracht via een decreet in 2012 een kaart uit met overstromingsgevoelige gebieden.  De watertoetskaart  toont waar er in Vlaanderen overstromingen mogelijk zijn. De kaart maakt een onderscheid tussen effectief overstromingsgevoelige gebieden (donkerblauw) en mogelijk overstromingsgevoelige gebieden (lichtblauw).
De kaart van de overstromingsgevoelige gebieden dateert van 1 maart 2012. De kaart wordt regelmatig geactualiseerd. Op 1 juli 2014 keurden de bevoegde ministers een actualisatie van de kaart goed. De geactualiseerde kaart is van toepassing vanaf 1 september 2014.
Ook de Belgische staat heeft volgens Koninklijk Besluit in 2007 een risicozone kaart uitgetekend voor overstromingen. Een brandverzekering die overstromingsgevaar in zijn polis opneemt, houdt rekening met deze kaart. 
In november 2010 zag Anne Tilmong dramatische lokale overstromingen in haaqr dorp. In de Benelux was toen qua preventie voor gebouwen amper iets bruikbaars te vinden. Hoewel het in België toch gaat om tienduizenden overstroombare huizen, inclusief waterschade door onweer of door modderstromen en overlopende riolen. Anne trok daarom haar regenlaarsen aan en ging op zoek naar informatie, naar nuttige tips ter preventie van wateroverlast. 
Naast info die een huiseigenaar kan helpen na een overstroming, staan er op haar website ook 100den watertips. Ze vond heel wat informatie op Engelstalige sites die ze verwerkt in een e-Boek en in haar website Aquaprevent.info en AquaAlarm.info. Ook geeft ze spreekbeurten over praktische preventie. 
Met een klein maar enthousiast ploegje willen we helpen…Maar zegt u het alstublieft WEL door aan al uw ‘overstroombare’ kennissen, Alléén kunnen we het niet waarmaken. 
Anne Tilmont

Geen opmerkingen:

Een reactie posten