woensdag 27 augustus 2014

Werken in de woonzorgcentra, een droomjob
Woonzorgcentra kampen met een perceptieprobleem. Jonge zorgverleners vinden ze niet de meest aantrekkelijkste werkgevers. Onterecht, zo blijkt uit een onderzoek van professor Peter Van Bogaert (UA). “Werknemers in woonzorgcentra zijn zeer tevreden werknemers, al zijn er ook aandachtspunten.”

De meeste zorgverleners in rusthuizen of bejaarden- en andere opvanghuizen zijn zeer tevreden over hun werk en blije werknemers op de werkvloer. Prof Peter Van Bogaert, bevoegd voor verpleegkunde en vroedkunde aan de Universiteit Antwerpen, deed een rondvraag op dit vlak. In opdracht van ZORGwerkgever, Ablecare en Anders vzw. Deze twee organisaties willen het werken in opvanghuizen aantrekkelijk maken. 
In het algemeen houden werknemers van woonzorgcentra van hun job. Als er iets wringt, moet men dat meestal bekijken in de context van het werkteam en/of het bestuur, de directie. Er zijn aandachtspunten die men nog kan bekijken. 'Maar als 9 op de 10 werknemers tevreden zijn, lijkt dit beroep een droomjob,' zo besluit Peter VB. 8% overweegt om de job te verlaten en 5% solliciteert echt naar een ander werk. Dat is zeer weinig.

Aandachtspunten:
Emotionele uitputting is een van de hekelpunten. Werknemers uit deze sector ervaren gemiddeld meer werkdruk dan werknemers in andere sectoren. De technieken om dit op te vangen, zijn zeker voorhandig. De oplossing ligt hem vaak in het team. Hoe vangt een team deze druk op, toe weerbaar is het team, je collega's. 

Vele woonzorgcentra zijn op zoek naar personeel. Ablecare zegt dat slechts 9% van de laatstejaarsstudenten in verpleging deze sector kiezen. Velen denken dat de inkomsten minder zijn en de uitdaging te gering. Toch evolueert deze sector voortdurend, vooral op technologisch gebied. Nieuwe snufjes worden vaak als medische hulpmiddelen in gezet, een uitdaging voor het verplegend personeel. Hierin kan de directie en het personeel zelf, veel initiatief nemen. Ook in tijden van crisis is het werk in de woonzorgcentra stabiel. Daar is en zal altijd werk blijven. In ziekenhuizen wordt veel erger geknipt. 
Er zijn enkele leiders als super werkgevers : Villa Mozart in Heusden-Zolder, wzc Ter Bergen van het OCMW Roeselare, wtc Vincenthof in Oostakker. 
Bij het onderzoek werden ook psychiatrishe zorgvoorzieningen en gehandicaptenzorg opgenomen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten