donderdag 28 augustus 2014

En weg liefdesverdriet

De mooiste weg van Europa zou ook een remedie zijn tegen liefdesverdriet, tijd om er dan eens een stukje van af te leggen. 
In 2005 werd de Atlantische Weg als bouwwerk van de eeuw uitgeroepen in Noorwegen. Het zou de mooiste autoweg zijn van de wereld. Daarna riepen nog andere organisaties deze weg uit tot een van ‘s Werelds mooiste. De weg voert langs de Atlantische ocean. Volgens de Lonely Planet in 2007, zou Hustadvika en de Atlantische weg de beste plekken zijn om een gebroken hart te Helen. De herfst zou daar het beste seizoen voor zijn, dan speelt de wind door je haren en de golven van de zee, krijsen de meeuwen iets zachter en zie je ‘s morgens de nevel voorbijtrekken om je verdriet helemaal te vergeten.
Deze weg in Noorwegen, loopt over 8 bruggen en springt zo van eiland naar eiland. Ook als fietspad is dit een prachtige route. Als touristische trekpleister is het uniek en het geeft aan de stadsmens de kans om tot rust te komen, zonder gevaarlijke klimmen of tijdrovende boottochtjes. De Atlantische weg is een geasfalteerd staaltje ingenieurskunst waar je met je auto een zeevistochtje kan maken. Op de verschillende parkings kan je kabeljauw vissen. De weg had veel oppositie. De voormalige burgemeester Eida Oddbjom vertelt dat de weg er niet gekomen is zonder slag of stoot. De grootste tegenstander was de directeur van de Provinciale Dienst Wegverkeer. Hij vond dat deze weg te weinig nut zou hebben, tegenover de kosten voor de gemeenschap.
Maar de weg is 5 jaar eerder afbetaald dan gepland door de tol en de toeristische voltreffer. In 1999 werd de afbetaling gevierd met een groot volksfeest. En de tolpoorten werden toen ook verwijderd.

Het gebied heeft een rijk vogelleven en is een paradijs voor duikers. Heel het traject is een aaneenschakeling van kust, cultuur en geschiedenis van verschillende eilanden. De weg loopt van Kristiansund, een havenstad, tot aan het Zuiden via Molde naar het vissersdorp Bud. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten