donderdag 28 augustus 2014

Moet er nog zand zijn of ijs?


Is er al genoeg geschreven en getoond over de IJSEMMERS? Nee, het laatste woord is nog niet gezegd. Voor - en tegenstanders, ze kruipen geregeld in de pen. Deze reactie komt uit een meer turbulente hoek: de GAZAstrook. 
Een journalist van de Palestijnse televisie bedacht zijn eigen versie van de ijsemmer en zijn eigen doel. Terwijl er in het Westen heel wat water en ijs wordt rondgestrooid, is dat in Palestina moeilijk te vinden, zowel water als ijs. Wat Palestina wel heeft is : bomafval, huizenschroot en zand. 
De Palestijnse journalist Ayman al-Aloul en de Jordaanse komiek Mohammed Darwaza begonnen hun eigen initiatief: een emmer bouwschroot of zand over je kieperen. Dit niet om geld, niet om materiele hulp, enkel voor de aandacht dat Palestina zou krijgen: een aandacht die anders is dan het geweld dat de laatste tijd in de media komt, een aandacht voor de gewone mensen die hun huizen verloren zijn, aandacht voor die mensen achter de oorlog.
'We zochten voor een emmer met water, maar dat leek ons te belangrijk voor andere dingen dan om het over onze hoofden te gieten,' zegt Aloul in de video. 'Deze uitdaging is voor alle mensen die sympathie hebben voor het conflict hier, voor het Palestijnse volk.'
Alle genomineerden plaatsen hun filmpje op tweet  hashtag #rubblebucketchallenge. De vraag voor donatie is er niet, wel aandacht, bewustwording voor het menselijke in de crisis van GAZA. Het zou mooi zijn moesten er ook Israelieten genomineerd worden, de vrede zou beslecht kunnen worden met een emmertje zand...Geen opmerkingen:

Een reactie posten