zaterdag 30 augustus 2014

Schaak je verstand bij elkaar


Schaken is het spel bij uitstek om kinderen te leren denken terwijl ze spelen. In Argentinie is het reeds lang een normaal vak in de lagere school. Het verricht geen mirakels, maar het laat je niet los om na te denken, strategien uit te dokteren en tevens punten te scoren bij je leraar of lerares als je hem of haar verslaat.

Schaken houdt heel het leven in. Tijdens het spel denk je vooruit, denk je wat de andere kan of zal doen. Je observeert, je anticipeert, kortom, je leeft terwijl je je pionnen over de wit zwarte dansvloer laat glijden.






Werken in groep, school Quilmes
Schaken wordt soms ook wel eens bij de sporten gerekend. Het houdt je jong en je moet in goede conditie zijn om een potje schaken rond te krijgen: geduld, concentratie, volledige mentale activiteit. Recente studies, iets wat eindelijk bewijst wat we al lang wisten, bewijzen dat geregeld schaken bijdraagt tot je cognitieve rendement: Het leert ons leren. Mensen die moeilijkheden hebben om nieuwe indrukken te verwerken en 'nooit' leren uit hun fouten, hebben baat bij het leren schaken. In verschillende gedragstherapien wordt dit reeds jaren toegepast. Schakers zijn vlugge, adrem personen, die arrogant lijken omdat ze reeds weten wat jij zal doen of denken. Echte schakers zijn ook zeer manipulatief. Door hun zetten kunnen ze je in een bepaald stramien duwen en zal je de spelvorm spelen die zij willen die je speelt.
De meeste andere spelletjes kan je spelen in een gezellige omgeving, samen wat babbelen, een drankje erbij, en nog kan je je monopolie of hotel of jatzee winnen. Bij schaken is dat anders. Dit spel vraagt stilte, innerlijke rust en totale overgave aan je concentratie. Daarom hoort het niet bij de gezelschapspelletjes maar is het een sport.
Schaakmaraton in centrum Buenos Aires
Kinderen die van jongs af aan leren schaken, zijn meestal socialer, rustiger tijdens de recreatietijd en houden meer rekening met anderen. In een achtergestelde school in Argentinie, werd er een schaak-maand ingelast. Het spel werd vereenvoudigd, de meeste kinderen kwamen enkel naar school om te eten en waren grotendeels analfabeet. Er werd vaak gevochten tijdens de lessen en recreatie. Het machogedrag naar de meisjes toe was op het randje van het illegale.
Na een maand intensief schaakondericht, was het afwezigheidscijfer enorm gestegen. Tijdens de recreatie had men 30% minder geweldadigheden. De jongens respecteerden de meisjes eens ze voor het schaakbord zaten. Er werd in groep gewerkt om de zet van de leraar te pareren. De verandering was adembenemend. Zelfs de andere lessen werden met meer aandacht gevolgd. De nieuwsgierigheid om over andere partijen te lezen, om openingszetten van gekende schakers te analiseren, zetten vele kinderen aan om te leren lezen en schrijven.
Schaken is geen mirakelspel, en toch kom je tot mirakuleuze resultaten met de kleine pionnetjes.

hinkstock Photos | Ajedrez




Geen opmerkingen:

Een reactie posten