De Russische boycot van groente en fruit kan een positieve invloed hebben op de Nederlandse volksgezondheid. Als tomaten en peren straks voor spotprijzen in de schappen liggen, zou het logisch zijn als consumenten daar meer van kopen. Goed nieuws, zegt diëtist Karine Hoenderdos en schrijfster van het groenteboek Eet Meer!.
Volgens Hoenderdos is er niet één bepaalde groente waar Nederlanders meer van zouden moeten eten. "Het volume mag überhaupt flink omhoog. Nederlanders eten iets meer dan 120 gram groenten en 100 gram fruit per dag. Aanbevolen is 200 gram groenten en 2 stuks fruit. Maar meer zou dus beter zijn: 300 tot 400 gram groenten en 3 stuks fruit."
Artikel uit Metro.NL
Alle voedingswetenschappers zijn het erover eens dat groente ontzettend gezond is. Onlangs bleek uit Brits onderzoek dat mensen die dagelijks 375 gram en 300 gram vers fruit eten, zeker 42 procent minder kans hebben om vroegtijdig te overlijden dan mensen die minder gezond eten. Het Voedingscentrum neemt de resultaten serieus en verwacht, mede op basis van dit onderzoek, volgend jaar met een nieuwe Richtlijn Goede Voeding te komen.
Voor een gezonde maaltijd met veel groente hoef je niet per se op jacht naar exotische superfoods. Nederlands groente en fruit doen daar absoluut niet voor onder, zegt Hoenderdos. "Zoiets als de puur Hollandse bloemkool, dat is een groente die hartstikke rijk is aan vitamine c. Net als de broccoli en de Hollandse aarbei."
De groenten waar door de boycot veel over te doen zijn, komkommer, tomaat en paprika zijn over het algemeen ook erg gezond. "Alleen de komkommer is geen groente met een voedingswaarde waarvan je steil achterover slaat."
Volgens Hoenderdos zou een prijsdaling daadwerkelijk een impuls kunnen geven. "Bij onderzoek naar waarom mensen minder groente eten dan de aanbevolen hoeveelheid, dan komt de prijs altijd naar voren als argument. Voor de Nederlandse volksgezondheid kan de boycot dus goed zijn. Maar die arme Russen, denk ik dan."
Wat te doen met tomaat, paprika en komkommer?
Van tomaat, paprika en komkommer zal door de boycot veel overblijven. Vooral tomaat en paprika hebben een hoge voedingswaarde; het eerste zit vol met anti-oxidanten en het andere met vitamine c. Een lekker gerecht dat je daarmee kunt maken, is gazpacho.
Kruis 1 kilo rijpe tomaten in, dompel ze onder in kokend water, spoel ze af met koud water en trek het velletje eraf. Verwijder de zaadjes en snij het vruchtvlees in stukjes. Maak 1 rode paprika schoon en snij deze in grove stukken. Schil een halve komkommer, verwijder de zaadjes en snij de komkommer heel fijn. Pel 3 teentjes knoflook. Pureer tomaten, rode paprika en knoflook in een keukenmachine. Voeg wat koud water toe totdat het de dikte van soep heeft. Maak de soep pittig op smaak met zout, 3 eetlepels olijfolie, 1 eetlepel azijn en tabasco. Zet de soep een uur in de koelkast om het echt ijskoud te laten worden. Je kunt ook wat ijsklontjes in de soep doen bij het serveren. Garneer de gazpacho met de stukjes komkommer en fijngehakte peterselie. Tip: gazpacho is lekker met geroosterd brood.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten