zondag 20 juli 2014

Trek de wereld in en ontdek jezelf

Voluntariado en el extranjero
Leren doe je overal. Op straten en pleinen, op de schoolbanken en op de banken in het park en het bos. Jongeren die na hun studie en voor ze beginnen aan hun loopbaan, de wereld intrekken als vrijwilliger, komen met een bagage aan wijsheid terug. Bij een jobinterview zou dit serieus moeten doorwegen.
Vrijwilliger worden in het buitenland is geen vakantie, het is een wereldstage. Tot 6 maanden de wereld rondtrekken en in verschillende plaatsen blijven hangen om daar sociaal te werken, brengt ons heel wat verder dan een postgraduaat socio-psycho en economie. Deze jongeren komen terug en nemen gelijk werk aan in hun thuisbasis, tot ze kunnen opklimmen en aan hun carriere kunnen beginnen waar ze echt van dromen. Zij werken doelbewuster aan wat ze uit het leven willen halen. Ook zijn ze bewuster wat ze kunnen en wie ze zijn. Nog een plus punt om aan de sollicitatie te beginnen.
Wat leer je in het buitenland, uit moeders'vleugels?


1. Je behoeften definiëren
De wereld intrekken leert je vooral omgaan met je basisbehoeften. Je kan niet heel je wereld in de koffer steken. Thuis begin je al met het elimineren en tijdens je trip blijf je elimineren tot je het als een bevrijding ervaart. Na 6 maanden uit je rugzak te hebben geleefd, besef je pas wat je echt nodig hebt en wat echt belangrijk is. Je bevrijdt je zo niet alleen van materiele behoeften, ook emotioneel elimineer je tot je aan de basis komt van wat geluk en leven eigenlijk is. Tijdens je werk als vrijwilliger word je nog meer met je neus op deze 'feiten' gedrukt. Wat heb je nodig om heel de wereld in je hart te sluiten en te leven zoals God in Frankrijk? eigenlijk zeer weinig.
Dit prikkelt in je dagelijks leven je flexibiliteit, je leeft praktisch en gooit heel wat overbodig gewicht overboord.
2. Je komt jezelf tegen
Ergens onderweg, altijd wanneer je denkt dat het niet erger kan, kom je jezelf tegen. En vanaf dat punt kan je eindelijk groeien. Je leert zo iets meer over je zwakheden en je sterke kanten. Hiermee leer je uit ervaringen. De beste ontdekkingsreizigers kennen zichzelf zoals hun eigen broekzak. Uit honger leer je eten, uit vermoeidheid apprecieer je de slaap, uit overdovend lawaai, leer je wat innerlijke rust is. Elke plek op aarde geeft je een kans om dank je te zeggen, vooral tegen jezelf.
Ayudar en casaUit de zwakke en sterke punten van jezelf, groei je in wat je werkelijk kan en wil. Hieruit voel je een enorme kracht in jezelf ontspruiten. En zo leer je ook omgaan met anderen, terugvallen op anderen, werken in team. Hulp vragen lijkt zo makkelijk, maar de eerste stap zetten, is o zo moeilijk. Als je reist, is dat soms de enige weg naar de plek die je wil bereiken, een plek met helder water, dagelijks brood en een plaats om je hoofd neer te leggen.  

3. Mijn plaats herkennen
Hoewel ik weet waar mijn ouderlijk huis staat, weet ik niet wat dat echt inhoudt. Het lijkt zo natuurlijk en het geeft je een anker, als dat anker wegvalt, valt je basis weg. Is dat zo? Reizigers die na maanden terugkomen, ervaren het tegendeel. Zij erkennen hun ouderlijke plaats echter en weten dat een huis een huis is, maar er maar 1 thuis kan zijn. Ook lijkt 'afstand' een breed begrip. Werken op een uur afstand van je huis , leek een wereldreis, terwijl het nu een tripje is. Een uur reizen met de bus naar je werk, kan je al reizend invullen: je kan de dag overlopen, een boek lezen, je agenda invullen voor morgen of mediteren. Dingen die je voor je reis NOOIT zou gedaan hebben.
Reizen leer je, en elke trip met bus trein of tram is een beetje reizen. 
Een reizende vrijwilliger is iemand die leert leven. Een van de beste formules is, eerst ergens werk zoeken voor twee maanden en daarna voor enkele maanden onafhankelijk reizen. De eerste maanden tijdens je vrijwilligerswerk, leer je mensen kennen buiten je land, je leert met hen omgaan, de taal. Tijdens de eerste maanden ontrek je je van moeders vleugels en vaders raad. Daarna kan je zelfstandig de wereld intrekken.  
Velen denken dat vrijwilligerswerk of een sabattijd inlassen voor ze aan een carriere beginnen, hun loopbaan kan schaden, meestal is het andersom. De meeste vrijwilligers die de redactie hier tegenkomt, vinden bij hun thuiskomst heel vlug werk en een job naar hun hart. Trek de wereld in, leer jezelf kennen, zou een leuze zijn voor elke vrijwilligersorganisatie!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten