woensdag 23 juli 2014

De Ezelsbib


Luis Soriano is een Colombiaan. Hij woont in het district La Gloria. Op de rug van een ezel draagt hij tot diep in de jungle boeken naar iedereen die lezen wil. De Biblioburro wordt zijn project genoemd. De Ezelsbib, een prachtnaam. 
Soriano werd door de leesmicrobe gebeten sinds hij heel jong was, hij studeerde Spaanse literatuur via een ambulante professor die twee keer per maand zijn dorp bezocht. Hij kent de waarde van deze ambulante kennisgevers en geeft nu zijn passie op zijn beurt door. 
Met het diploma van onderwijzer op zak, kwam hij op het idee dat het niet alleen nodig is om als onderwijzer de dorpen te bezoeken. Als de leraar weg is, wat blijft er dan nog over voor de kinderen, hoe kunnen ze studeren tijdens de maand van zijn afwezigheid? 
Hij schreef naar Juan Gossain, een Colombiaanse schrijver. Hij vroeg hem of hij een kopie van zijn boeken kom krijgen om die rond te delen in zijn toch doorheen de dorpen. Als antwoord kreeg Soriano een vracht van boeken en een extra ezel om hem te helpen in zijn toer. In 2008 had Soriano reeds 4800 boeken. In zijn thuisbasis bouwde hij een bibliotheek, betaald door een locaal bedrijf. Ook kreeg hij fondsen van de directeur van de staatsbibliotheek in Santa Marta. Hierdoor heeft Soriano nu 7000$ die hij jaarlijks kan besteden in zijn project. 

Het aanbod van Soriano is gevarieerd van kinderboeken vol avonturen, tot leerrijke encyclopedien, medische sociale en politieke essay's. Een maal is Soriano overvallen, en geraakte het boek van Paulo Coelho kwijt. De dieven dachten dat Soriano de boeken verkocht en zochten geld... Literaire wijsheid was het wat ze in de plaats kregen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten