zaterdag 21 juni 2014

Weggooien is verspìllen: herbruik!

Weggooien is verspillen. Dat leerde ik al toen ik een ukkie was en nu ben ik een flinke dame. Ecover is ook in die visie grootgebracht. Zij gaan nog een stap verder. Zij maken mooie dingen van weggegooide producten. En al wat aanspoelt op het plastieken eiland in de Oceanen.

We horen al langer dat de drijvende plastieken eilanden in de Oceanen voor heel wat schade zorgen in de flora en fauna van het zeeleven. Men mag nooit iets weggooien in de natuur, niet in bossen, velden, op de straat en in beken, rivieren en oceanen. Het zesde continent op onze planeet bestaat uit drijvend plastiek, een schande waar bijna niets meer aan te doen valt. Dit eiland is reeds zo groot als drie keer Frankrijk. En er komt naar schatting elk jaar 30 ton bij. Elk steentje dat kan bijgedragen worden om dit te verminderen is daarom geen druppel op een hete plaat, zo dacht ECOVER er toch van.

Zij gingen dan ook op zoek naar dit continent en recycleren het plastiek tot een designable object dat herbruikt kan worden. Dit initiatief 'plastique marin' is uniek in de wereld. Het flesje past in een limited productie. Als het ware een statement van het bedrijf, een sensibiliseringsactie. Als je het flesje dagelijks in handen neemt, word je er ook dagelijks aan herinnert dat plastiek herbruikt MOET worden. Dit heeft twee voordelen: de afvalberg wordt niet groter, want plastiek vergaat niet , en aangezien plastiek een derivaat is van petroleum, moet er minder petroleum gerafineerd worden om plastieken producten te maken.

Tom Domen, de Directeur van Innoverende ontwikkeling van het bedrijf zegt dat deze actie kadert in de brainstorming die het bedrijf deed om een 'iets minder slechte' plastieken verpakking te maken. Plastieken verpakkingen blijft planeetvreemd, maar het is nu eenmaal de ideale verpakking. Daarom kwamen de medewerkers op het idee om bewust met plastiek om te gaan. 
Oceaanplastiek kan zo een nieuwe reserve worden waar bedrijven de grondstof maar uit te plukken hebben. Er werd reeds 10 ton plastiek aangevoerd naar de havens van Honfleur, Saint Jean Luz, Saint Mandier sur Mer, in Frankrijk. Dit plastiek werd gerecycleerd en alleen het beste materiaal kan gebruikt worden voor een duurzamer flesje zoals gebruikt door ecover. De rest werd voor andere doeleinden herbruikt. Het feit is dat er wordt afgesnoept van het 6de continent en dat bedrijven deze drijvende eilanden als bron van grondstoffen zien en niet meer als 'afzetmarkt'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten