vrijdag 20 juni 2014

Belgen in Argentijnse pers


Stilaan vindt de locale Argentijnse pers onze Rode Duivels. En wat schrijven ze?

Het is de selectie van de durvers


Bélgica, een selectie vol jonge cracks


Afzien, durven en afmaken, dat is het spel van de Rode Duivels


En dit is de oogst na 1 match spelen. Kijken wat ze schrijven na de overwinning tegen Rusland, als ik zo vrij mag zijn om in de toekomst te kijken.
Sofiane Feghouli marcó el primer tanto, de penal, para los africanos; después, con goles de Fellaini y Mertens, los europeos se llevaron un triunfo clave.   Foto: AP
Foto 1 de 16De mijnstad BELO HORIZONTE , El Mineirao, is geel gekleurd. Het lijkt alsof Brazilie zal spelen. Het stadion blinkt in de zon die ongenadig steekt op hoofd en nek. Toch komt de warmte van het veld zelf: Los de rojo, los diablos, zo worden de Belgen genoemd. Belgie zou de verrassing zijn van deze Mundial. Wij zien ze vechten en afzien bij hun debuut in Brazilie. Hun talent en hun ploeggeest is sterk genoeg om Algerije op afstand te houden en om te winnen met overtuiging. 

De fouten tijdens de match zijn 'jeugdzondes'. De Belgen hebben de jongste ploeg van deze wereldbeker: gemiddelde leeftijd 26 jaar. Zij beginnen aan hun debuutmatch gedesorienteerd, ze spelen slecht en verliezen...allemaal in de eerste helft. Je ziet dat hun ervaring niet sterk genoeg is. En dan komen de kanonnen binnen: de gigant van Manchester United, Marouane Fellaini, de auteur van de eerste goal. De verrassing is nog niet uitgekomen, maar de potentie zit er zeker in.
(Clarin, Argentijnse kwaliteitskrant)

La Nacion, andere Argentijnse kwaliteitskrant

De Belgen treden aan, dit met in het middenveld de crack van Chelsea, Hazard, de ervaren Van Buyten van Bayern Munich, achteraan en het simbool van Belgie: Vincent Kompany, de kapitein en kampioen van Manchester City. Belgie heeft heel wat in zijn mars en het is ook nog eens een van de jongste teams. Er loopt nog mooi volk rond op het Belgisch veld: Mertens van napoli, Courtois en Alderweireld van Atletico Madrid. Vermaelen van Arsenal, Januzaj van Manchester United en Mignolet van Liverpool. 
Fellaini, keerpunt wedstrijd
Zoveel talent en toch een zwakke start. Algerije is niet dadelijk een sterke tegenspeler. Zij spelen al 28 jaar in de wereldbeker zonder een goal te maken. De Belgen zijn nerveus, er ligt een zware nationale druk op hun schouders. Heel het land staat achter hen en normaal is dat land zwaar verdeeld tussen Vlaanderen en Wallonie.  Maar nu staat iedere Belg achter deze Rode Duivels. Men kan moeilijk zeggen dat ze niet correct spelen. De Bruyne, 22 jaar, speelt de pannen van het dak, Fellaini maakt dan uiteindelijk het keerpunt. Courtois ook 22 jaar, kan de penalty niet stoppen, maar al de rest wel. 

Deze jonge ploeg vol talent is gegroeid uit de nieuwe cultuur in het Belgische voetbal. De 'gouden generatie' zoals deze Rode Duivels genoemd worden, zijn daar een reflectie van. Het begon allemaal in 2000 toen Nederland de Belgen naar huis speelde in de eerste ronde in Europacup. De trainer Sablon, assistent tijdens de wereldbeker van Mexico 86 en Italie 90, Verenigde STaten 94, kwam met het idee om de jongeren anders op te leiden. Zij spelen voetbal met het systeem 4-3-3. Zo spelen kinderen 5 tegen 5 en jongeren 7 tegen 7. Dit werkte vooral op de individuele karaktervorming van de voetballer. Ook werden de clubs opengezet voor elke migrant. De gelijkheid op het voetbalplein van jongs af aan is verpletterend in de Belgische clubs.Kompany komt uit Congo, Fellaini uit Marroko, Lukaku uit Zaire, Congo en Witsel uit Marinique, Dembele uit Mali. Deze jongens leerden in Belgie voetballen.
Zo groeide er een mooi jeugdpotentieel. Op Europees vlak speelde de Sub17 in 2007 zich in de kijker, tijdens de Olympische spelen in Pekin, 2008, werden ze vierde. Ze werden opgepikt door grote clubs: Manchester, Lille, Ajax, Chelsea. 
De Rode Duivels hebben in eigen land zoveel aanhang door hun openheid, hun strijd tegen geweld, vandalisme en racisme. Kompany is als kapitein het symbool van de ploeg en voor zijn land, Belgie. Hij werkt als peter voor een organisatie die aan straatkinderen voetbal leert. Hij spreekt 5 talen en heeft een maester op zak. De droom van Mexico en de tegenslagen van Italie 90, Verenigde Staten 94, Frankrijk 98 en Japan 2002 worden dit jaar zeker weggespeeld, zo schrijft de Belgische pers. De Belgium Dream is in volle opmars!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten