vrijdag 20 juni 2014

Belgica NO es Holanda

Belgie is het hart van Europa, zowel qua ligging als qua historische ontwikkeling. Onze hoofdstad is ook de hoofdstad van Europa. Een verdeeld land op sommige vlakken, 1 op andere, wat ze ons ook proberen wijs te maken. Kuifje is van ons allemaal, Suske en Wiske is net hetzelfde als Bob et Bobette. Standaard heeft Franstalige en Vlaamse fans. Anderlecht is voor velen 'de Club'.  Een land dat maanden zonder regering kan, en als koning vooral Sir Voetbal' adoreert.
La cerveza Jupiler patrocina la liga belga.
Dit jaar is dat zelfs besmettelijk voor diegene die nooit naar voetbal kijken. De huidige Rode Duivels ploeg is geliefd door vriend en vijand. We zijn kandidaat om een grote rol te spelen in de Mundial 2014. In het verre Brazilie scoren onze jongens zoals het hoort: de winning goal ligt aan hun voeten.
Toch kennen velen het Belgisch elftal niet. In Argentinie legt De Redactie eindeloos uit dat het niet Holland is, dat de Rode Duivels echt niet hetzelfde is als Holanda. Oranje is oranje, rood is rood. Als we winnen tegen Rusland en we leider worden van onze groep, zal het misschien doorsijpelen.
Onze jongens spelen bijna allemaal internationaal. De Belgische competitie is al helemaal niet gekend. Daarom een paar rare kantjes om onze internationale lezers op de hoogte te brengen:


  • De Belgische competitie heeft geen uniforme bal. Iedere club speelt met zijn eigen bal, zodat aanpassen in Belgie van jongsaf aan wordt aangeleerd. Je ziet er ballen van allerlei pluimage en merken, kleuren en modellen.
  • De eerste divisie telt 16 ploegen, 6 daarvan spelen de playoff finale en hieruit komt dan de kampioen. De playoffs worden gespeeld in 10 wedstrijden, een thuis- en verplaatsingsmatch. De club met de meeste punten uit de competitie en de playoffs wint het spel, de tweede speelt de derde ronde : Kampioensronde.
  • de uefa heeft in ons land zijn eigen clasificatie. De kampioen van Belgie speelt die samen met de derde geklasificeerde en het team dat 7de en 14de staat. 
  • De ploeg die moet zakken wordt bepaald door weer een playoff met de rode lantaarns van de competitie.
  • De Belgische competitie is de oudste van Europa, zij dateert uit 1895. De winnaar was toen Anderlecht. 
  • Er is geen enkel stadion met meer dan 30.000 zitjes, alleen het Koning Boudewijnstadion dat enkel gebruikt wordt door de Rode Duivels en voor de Champions League
  • De Belgische competitie wordt financieel gedragen door JUPILER, een van de bekendste brouwerijen van Belgie. Dit merk betaalt ook reclame op de velden van het WK2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten