In mei 2014 mag u stemmen voor het Europese Parlement. Het is geen geheim dat de Redactie Europees gezind is. In elke nieuwe democratie is de inbreng van de kiezer belangrijk. Daarom is informatie zo belangrijk.
Deze week stellen we een nieuwe EU partij voor: 50+. Heeft het met leeftijd te maken?
- Hoofdinhoud
50Plus doet in 2014 voor de eerste keer mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Toine Manders is bij deze verkiezingen lijsttrekker voor de ouderenpartij. Manders zat eerder van 1999 tot 2013 in het Europees Parlement namens de VVD en ging na de bekendmaking van zijn lijsttrekkerschap voor 50Plus door als onafhankelijk lid.
50+ staat voor een simpeler Europa, een kleiner Europa. Zij willen de EU commissie inkrimpen, minder ambtenaren in Brussel en minder EU parlementariers. Zij willen heel wat comitès afschaffen en willen Straatsburg als vergaderlocatie verlaten.
Economisch willen ze een interne Europese markt. Alle nog bestaande belemmeringen op de interne markt moeten volgens 50Plus worden weggenomen. Er moeten geen grote prijsverschillen tussen lidstaten bestaan, zoals bij producten als tabak, brandstof en alcohol.
Daarnaast wil 50Plus dat de Europese telecommarkt wordt verbeterd, zodat bel- en internetkosten worden verlaagd. Dit moet onder meer bereikt worden door meer standaardisering op Europees niveau.
Tot slot pleit 50Plus ook voor een meer geïntegreerde Europese energiemarkt, waardoor meer onafhankelijkheid van Rusland en andere energieleveranciers buiten Europa wordt bereikt. Hiervoor wil de partij onder meer door heel Europa leidingen aanleggen voor gas en elektra en moet het af- en terugnemen van stroom, via bijvoorbeeld wind- of zonne-energie, worden vereenvoudigd.
Milieubeleid
50Plus wil een streng milieubeleid op Europees niveau. Dit moet ervoor zorgen dat bepaalde lidstaten die schoon en milieuvriendelijk zijn geen nadelige concurrentiegevolgen dragen van diegene die het minder nauw nemen met de ecologie.
De EU moet er daarom voor waken dat de milieunormen in alle lidstaten goed worden ingevoerd. Daarnaast wil 50Plus dat de EU zich ervoor inzet om deze normen ook internationaal als standaard te laten gelden.
Buitenlands beleid
De EU moet een stevig blok vormen tegen andere grootmachten als de VS, China en Rusland. Daarom wil 50Plus dat nationale veiligheidsdiensten Europees gecoördineerd worden en dat grensoverschrijdende samenwerking bij criminaliteit wordt versterkt. Daarnaast is 50Plus voorstander van een Europees defensiebeleid waarin elke lidstaat bepaalde kerntaken tot zich neemt. Dit zorgt volgens de partij niet alleen voor een vermindering van de uitgaven op defensiegebied, maar ook voor een sterkere Europese defensie en meer veiligheid voor EU-burgers.
Sociaal beleid en werkgelegenheid
Een beleidsterrein waar de EU volgens 50Plus vanaf moet blijven is het sociaal beleid. De partij wil dat dit een nationale aangelegenheid blijft. De pensioenen en spaartegoeden moeten niet aan Europese regelgeving, zoals hogere buffers of belastingen, onderhevig zijn.
Eurozone
50Plus wil dat lidstaten korte of langere tijd buiten de eurozone kunnen worden geplaatst, om zo toekomstige crises te voorkomen. Er moet een exit-strategie komen, waardoor landen tijdelijk de eurozone kunnen verlaten en hun financiële en monetaire zaken op orde kunnen brengen.
Raadgevend referendum
De partij ziet de toekomst van Nederland in Europa liggen en is ervan overtuigd dat een meerderheid van de Nederlanders dat met hen eens is. Door populisme, angst en negativiteit kan er echter niet meer aan die toekomst worden gewerkt. Daarom wil 50Plus dat er een raadgevend referendum komt, waarin Nederland zich voor of tegen het opzeggen van het EU-verdrag uitspreekt. Daarmee hoopt de partij voorgoed een einde te maken aan populistische discussies over een mogelijk vertrek uit de EU.
Lijsttrekker van 50+ is de Nederlander Toine Manders. Hij zit al sinds 1999 in het EU parlement. Daar wil hij met de partij 50+ nog een paar jaar bij doen. 'Europa is belangrijk voor elke Nederlander, elke Belg, elke onderdaan van de verschillende lidstaten. Zonder Europa zouden we een stuk minder welvarend zijn. En mede dankzij Europa heeft dit continent al bijna zeventig jaar geen oorlog meer gekend. Juist voor een open, op de export gerichte economie als Nederland is het van enorm belang dat onze bedrijven zonder belemmeringen en extra kunnen exporteren.'
Volgens Toine is 50+ voor een Europa dat beter werkt. Minder commissies en ambtenaren wil niet zeggen dat de democratie daarmee wordt ingeperkt. Misschien juist het tegendeel.
'Vele commissies zijn dure praatclubs die rapporten produceren waar niemand op zit te wachten.'
'Het grootste gevaar voor Europa is populisme. Dat kan er toe leiden dat de samenwerking in Europa verslechtert en dat zou een ramp zijn voor de economie in tal van landen. Het gevaar kan niet door de EU worden opgelost. Nationale politici zullen vaker en beter moeten uitleggen waar Europa goed voor is in plaats van Brussel te gebruiken als zondebok voor alles wat er mis gaat. De vergrijzing is niet alleen een probleem voor de pensioenkassen, ook zijn er tal van werkposten die niet meer ingevuld geraken. Europese werknemers kunnen daar iets aan doen. Het schijnt dat in Europa in 2020 ruim 20 miljoen werknemers nodig zijn, omdat een groot deel van de werknemers van nu dan met pensioen is. Grensoverschrijdende werknemers, dat is een uitdaging voor Europa.'
Geen opmerkingen:
Een reactie posten