De bloedige rellen kwamen in een tijd dat de regering zich na lang verzet, open zette om rondetafel gesprekken te hebben met de oppositie. Zij hadden al een paar oppositieleiders vrijgelaten en ontsloegen 4 verantwoordelijken van de bloedige onderdrukking van de studentenrellen in november op het Maidanplein. (Plein in centrum Kiev waar het presidentieel paleis en het Parlement staat)
We zagen de laatste week dat dit iets te laat kwam. De meeste oppositie bleef in de gevangenis, er werd niet geluisterd naar de rondetafel gesprekken en de minister van binnenlandse zaken bleef op zijn post. Er was nood aan een volledige nieuwe start en wel zonder president Viktor Janoekovytsj.
Verdeeld Oekraine
Er liggen verschillende redenen aan het aanhoudend protest in het land. Na de betogingen op het Maidan plein, door een organisatie die zich Maidan noemde, kwam de Anti-maidan beweging. Deze groep was eigenlijk een groep overheidspersoneel of betaalde betogers. Het is een 'zachte' tactiek van de regering om aan de wereld te tonen dat het publiek de regering steunt. Met de Ant-Maidan beweging wilde de president de eenheid in zijn land onderstrepen. Toch staan veschillende provinciale grenzen op springen staan. Deze Anti-Maidan beweging wordt door de regering naarvoor geschoven als vrede onderhandelaars. Zij moeten het vaandel hoog houden dat de gewone burgers geen heil zien in de extremisten, de oppositie dus.
De Maidan beweging is niet echt gegroeid uit een EU gevoel. Zij komen voort uit jongeren die willen dat hun land een andere richting uitgaat. De EU is voor hen een uitweg uit de situatie waar het land nu in leeft.
Het leek de laatste week dat Oekraine verdeelt is rond het thema Europa. De Maidenbeweging werd EuroMaidan. Hierdoor verbraken ze de nationale concessus, vond Rusland en de President. En dat is niet helemaal waar het verhaal rond draait. Oekraine is verdeeld en het Kremlin misbruikt dat. Sinds de Oranje revolutie in 2004 wil Poetin Oekraine terug aan zijn zij. Verdeel en heers is een oude leuze. Als Oekraine uit elkaar valt, komen er zeker een paar provincies terug naar moedertje Poetin. Als Oekraine stand houdt en dit met hulp van de EU, kan het met vallen en opstaan onafhankelijk blijven.
Belgisch verhaal
Het gaat in Oekraine niet over Zuid en Noord, maar over Oost en West, het Nationale Westen en het Russisch sprekende Oosten. Klinkt ons Belgisch bekend in de oren. Wat nog bekender is, is dat het niet helemaal waar is: in het Westen vind je niet alleen Nationalisten en in het Oosten spreekt niet iedereen even vloeiend Russisch. Eigenlijk spreken alle mensen in Oekraine Russische, omdat dat voor 2004 de officiele taal was.
Met ons landje kunnen we aan Oekraine bewijzen dat je niet bloederig moeten vechten om samen te leven achter een nationale vlag, ook al doe je dat niet allemaal met dezelfde liefde en overgave.
In Oekraine ligt het probleem niet echt bij het 'nationalistische Westen' en het 'Russische Oosten' maar wel bij de jongeren die heil zien in Europa en zich ver willen houden van de kolonistische Russische buur. Het is zelfs zo dat vele jongeren verschillen qua origine en taal, maar zich verenigd voelen in de Oekrainsche gedachte van het Verenigde Europa. Weer iets waar we als Belgen van kunnen leren.
Nu afwachten of het vertrek van de President vrede en samenspraak zal brengen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten