zaterdag 22 februari 2014

Belgatitude of een politieke grap?

Politiekers komen in alle landen meer en meer in opspraak. De ministerwissel in Turkije door corruptie is niet nieuws. In Italie ging het ook al jaren mis en is Berlusconi eindelijk aan de kant geschoven. Toch is het verbasend dat hij nog zoveel aanhangers heeft. Een jaaroverzicht bewijst ons dat onze samenleving nauw verbonden is met de politiek. Het zware protest voor en tegen de wet van het huwelijk van gelijke sekse stelt de politiek zwaar op de proef in Frankrijk. Er is zwaar protest in eigen land voor de kinder euthanasiewet.

Wat is dat toch met politiek? Zijn we voor of tegen onze eigen wetten makers?
In Belgie wordt ze betutteling verweten. In Nederland staat de strakke besparingspolitiek op het schavot. In Zuid-Amerika is het kommer en kwel met de democratische vrije meningsuiting en de eindeloze corruptie.

Het regelen van een samenleving is geen sinecure. Vrijheid is een mes met twee lemmeten.  De scheidingslijn tussen de vrijheid van jou en van mij, is zeer dun. Stel nu de GAS-Boetes. Verzuring of opvoeding tot respect voor iedereen?
Betutteling of onmacht van 'die paar goei'. Aanleren wat goed en kwaad is, is de beginregel van opvoeding en hoort dat thuis in de politieke wereld?

Goed en kwaad was vroeger makkelijk: het zat verweven in de culturele en sociale regels van je leefgroep. Maar nu verschillende leefgroepen elkaar overlappen, is dat een nieuwe uitdaging. De uitdaging van de multiculturele samenleving. Verschillende culturen botsen met elkaar. De oplossing van de vorige politieke generatie was : afvlakking van de sociale regels, het uithollen van de cultuur, kortweg de etiquette van het 'politiek correcte' tot het oneindige doordrijven. En dat bracht en brengt iedereen in de war.

Is dit de schuld van de politiek?  Vragen we zelf om maatregelen die we daarna dan toch anders hadden willen zien? Een samenleving organiseren is niet makkelijk. Een politieker kan het met hart en ziel doen, de redactie wil ze niet allemaal over 1 kam scheren. Maar af en toe eens de juiste vragen stellen kan geen kwaad, ook al krijgen we geen antwoord.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten