maandag 13 januari 2014

Bozar is Belgian Bonanza

Niets dan muziek van eigen bodem.
Filip Stuer: “We merkten vorig jaar al dat er in januari een sterke concentratie aan Belgische orkesten is in Bozar. Ons huis blijft een platform voor orkesten van de verschillende gemeenschappen in dit land: met de Filharmonie, Philippe Herreweghe en Les Agrémens de Namur tot het Orchestre Philharmonique Royal de Liège. Die orkesten hebben bij ons hun vaste stek als ze in Brussel spelen. Bozar hoort bij de laatste federale culturele instellingen en Belgian Bonanza toont dat we daar op een complexloze manier mee omgaan. Aan C’est du belge! Dit is Belgisch! hangen we geen zware boodschappen vast, maar we steken ze ook niet weg. We willen zeker niet vervallen in een soort bonbonnière-Belgicisme. Dat we ludiek omgaan met ons label zal – laten we hopen – drempelverlagend werken.”

Belgian Bonanza blijft zeer eclectisch als product.
Stuer: “De lading van Belgian Bonanza 2013 (met drie tentoonstellingen over Belgen, red.) kunnen we in 2014 niet waarmaken. Voor onze tweede editie ligt het accent op muziek. Want onze tentoonstelling Borremans start pas eind februari. Ook de samenwerking met het museum van Tervuren, dat tijdens zijn sluitingperiode een satellietmuseum bij ons start, is uitgesteld. Van de nood hebben we een deugd gemaakt. We bevlaggen Bozar wel met Belgische vlaggen, twee weken lang. En ik geef toe, het is een surrealistisch zicht.”

Wat is de essentie van uw Bonanza-opzet?
Stuer: “We willen Brusselaars de kans geven een pak orkesten te horen tegen een zeer democratische prijs. Zo leren ze het sterke orkestenlandschap kennen. Zie Belgian Bonanza als sneak previews.

Reageer


Geen opmerkingen:

Een reactie posten