maandag 16 december 2013

Ierland, een fijn land in crisis

"Dit is een belangrijke etappe, maar niet het einde", zegt Enda Kenny, de premier van Ierland. Het land werd zondag het eerste land uit de eurozone dat internationale hulp ontvangt.  De premier onderstreepte wel in een televisie toespraak dat een levenswijze niet verandert op 1 donkere nacht. Hij zei ook dat de besparingen zullen bijgestuurd worden. Het laatste plan, ondertekend in 2010, wordt ter inzage gesteld. De opofferingen die de Ieren werden opgelegd hebben reeds een economische verbetering veroorzaakt. Spijtig genoeg is dat nog niet te voelen in het dagelijkse leven.
De besparingen zullen herbekeken worden maar niet worden afgeschaft. Een voorzichtige politiek moet nu gevolgd worden, aldus Enda.
Ierland, een bezoek waard
De 4.6 miljoen Ieren krijgen deze week hun laatste deel hulp van het FMI. Zij worden als voorbeeld gesteld voor de andere euro-zone landen in crisis, zoals Cyprus, Griekenland en Portugal.
De premier bedankte de Ieren voor hun inzet en feliciteerde zijn land voor de inspanning die het gedaan heeft en wil blijven doen om de euro te behouden. 
Deze week zal er een ook politiek plan komen om Ierland economisch stabieler te maken. Het land ging vooral ten onder aan speculatie en hebzucht. "Onze cultuur zullen we nooit verloochenen," zei de premier, "maar vreemde speculatie zal geen plaats meer hebben in ons land."
Als grootste inspanning sneed Ierland reeds 90% in zijn staatsuitgaven en dat de belastingsverhoging aan zijn maximum zit. Nu wordt er werk gemaakt van jobsuitbreiding. Hij is ervan overtuigd dat Ierland vlug weer vertrouwen zal wekken aan investeerders.
De Ieren zijn niet zo blij en optimistisch als de premier, maar toch is er geen protest georganiseerd. Het bankensysteem is nog niet risico vrij, toch willen de Ieren geen spaken in de wielen steken met protest en stakingen. Wel vertrekken de Ieren massaal uit hun land. Vorig jaar zijn er 90.000 Ieren naar andere oorden getrokken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten