Fossielen schrijven de geschiedenis van onze planeet. Het zijn stille getuigen van lang vervlogen tijden. De laatst gevonden fossielen in Chili wijzen op een interactie met Antarctica. De indiaanse stam de Ona's zingen in hun liederen over een groot wit land waar hun voorouders over dwaalden. Zij zingen over het punt op de planeet waar de zon en de maan elkaar raken, waar zij samen elkaar totaal verdrijven. In de religie van de Ona's was de maan en de zon liefdespartners. De maan was de roddelende vrouw , de zon de hete man. In hun maternale samenleving was de roddelende vrouw machtiger dan de man, dit maar tussen haakjes.
Zij krijgen door deze fossielen gelijk.
In Patagonië onderzoeken ze al jaren naar bewijzen over de verbondenheid van het vaste land met het eiland, de Zuidpool. Uit de fossielen en resten van dinosaurussen kunnen onderzoekers er nu een jaartal op plakken. Het grote continent uit de ijstijd Gondwana werd gevormd door Indië, Nieuw Zeeland, Australië, Afrika en Antarctica. De fossielen wijzen nu uit dat de laatste scheuring: Antarctica met Chili en Argentinië, veel later is gebeurd dan eerst gedacht. De Ona's spraken over menselijke getuigen die de scheuring hebben meegemaakt. De link met het jaartal en de menselijke aanwezigheid is nog niet vastgelegd.
De Nothofagus of Schijnbeuk |
De aanwezigheid van deze 'jonge' dino op die plek bewijst dat Antarctica en het vaste land van Zuid Amerika nog verenigd waren toen hij leefde. De dino's die er gevonden zijn, iguanodontia en hadrosaurus, zijn planteneters van 8 meter lang. Het echte bewijs was de fossiel van de boom Nothofagus. De fossielen bleken 66 tot 68 miljoen jaren oud. De boom heeft een nul tolerantie voor zout , zodat hij nooit aan de kust kon voorkomen. Wat wil zeggen dat de plaats waar hij nu gevonden is, geen kustlijn was in de tijd dat hij er stond.
Deze boom is nog steeds terug te vinden in het Zuiden van Chili en Argentinië en in de andere landen van het vroegere gondwana, zoals Indië, Nieuw Zeeland, Australië en het zuiden van Afrika, Madagaskar ea.
De onderzoekers die meewerken aan dit project zijn David Rubilar, paleontoloog van het National Museum of Natural History van Chili en Alexander Vargas,
professor van de Universidad de Chile. Het project wordt mee ondersteund door de Stichting Patagonie en Antarctica INACH , de universiteit van Heidelberg, Duitsland en het Wetenschappelijk Technologisch Fonds Fondecyt van Chili.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten